Oud-raadsleden nemen actie voor referendum

26 March 2019, 18:18 uur
Bouw & Wonen
mainImage

Drie oud raadsleden van Rotterdam zullen zich inspannen voor een stedelijke referendum over een nieuw voetbalstadion voor Feyenoord ter vervanging van De Kuip.

Leo de Kleijn (oud fractievoorzitter van de SP), Jos Verveen (voormalig raadslid en ex-lid van D66) en Dries Mosch (oud raadslid van Leefbaar Rotterdam) hebben de koppen bij elkaar gestoken en willen dat de Rotterdammer beslist of het verantwoord is dat de gemeente zoveel geld stopt in dit project.  

Planning is 40 miljoen overheidsaandeelhouderschap. Maar daarnaast heeft de gemeente 35 miljoen gereserveerd voor de infrastructuur van het nieuwe stadion en koopt het bovendien voor 60 miljoen de grond op waarop gebouwd moet worden.

Het laatste bedrag staat verder niet ter discussie, omdat – als er geen nieuw stadion zal worden gebouwd – deze grond bestemd zal zijn voor woningbouw. Maar de 35 miljoen voor het verkeersnet is wel een gemeente-uitgave, waarvan de drie oud-raadsleden betwisten of de Rotterdammer die moet gaan betalen.

De actie van het drietal zal als muziek in de oren klinken voor de Feyenoord-supporters die de Kuip niet willen opofferen en al jaren voorstander zijn van plan-B: renovatie. Dat is vervat in het architectenplan van Reddekuip van prof. Mick Eekhout, waarvan bijvoorbeeld oud-burgemeester Bram Peper, oud-coach Leo Beenhakker, oud-voorzitter Jorien van den Herik, oud-amateurvoorzitter Aad van der Laan, oud-speler Willem van Hanegem en enkele oud-managers van Feyenoord voorstanders zijn. Alle groeperingen die tegenstanders zijn van een nieuw stadion in het kader van het woningplan Feyenoord City komen eerdaags bij elkaar.

Een stedelijk referendum kan worden aangemeld met duizend handtekeningen van stemgerechtigde Rotterdammers van 16 jaar en ouder. Daarna zijn 10.000 handtekeningen nodig om gemeenteraadsinitiatieven te blokkeren.

De tegenstanders van een nieuw stadion gaan er vooralsnog vanuit dat de N.V. Stadion niet in staat is om de gelden bij elkaar te krijgen die binnen het Position Paper zijn afgesproken om de 40 miljoen aan aandelen te verkrijgen. Lukt dat wel, dan is er altijd nog een laatste gemeenteraadsbesluit nodig.