Dagblad010 | Oude straat André van Duin verduurzaamd
mainImage

Oude straat André van Duin verduurzaamd

Watergeusstraat
19 april 2019, 07:14 uur
Bouw & Wonen

BAM Wonen heeft negentig verduurzaamde huurwoningen opgeleverd in het historische Delfshaven aan de Schans- en Watergeusstraat (de geboorte- en woonstraat van komiek André van Duin) aan woningcorporatie Havensteder. De grootschalige renovatie startte februari 2018 en eindigde aan het einde van dat jaar. De werkzaamheden aan de klimaatadaptieve binnentuin zijn in het eerste kwartaal van 2019 uitgevoerd. De totale oplevering is samen met de huurders, omwonenden en andere betrokkenen feestelijk gevierd door het symbolisch openen van het hek naar de binnentuin. 

De woningen dateren uit 1911 en zijn door de verduurzamingsmaatregelen van energielabel C/D naar energielabel A gegaan. De maatregelen bestonden onder meer uit het plaatsten van nieuwe houten kozijnen met HR++ beglazing, dakisolatie, een nieuw ventilatiesysteem en een nieuwe hr-ketel. Daarnaast zijn alle woningen voorzien van een nieuwe badkamer, keuken en toilet.

Er zijn acht begane grondwoningen samengevoegd met de eerste verdieping. Door de samenvoeging zijn negentig woningen met een grote diversiteit gecreëerd. “Het Schansblok was in 1911 een van de eerste sociale woningbouwprojecten in Rotterdam. Mooi en betekenisvol dat het na deze renovatie weer jaren mee kan”, aldus Arjan Gooijer van Vanschagen Architecten.

Onder de tuin ligt een waterberging waarin bij overvloedige regenval het water van de tuin en daken wordt opgevangen van in totaal 1.750 m2. Om te voorkomen dat bij extreme regenval het water niet snel genoeg wegloopt, is een koppeling met het riool gemaakt. De tuin is afsluitbaar met een hek.


Foto: BAM