'Rotterdam jaagt lage inkomens de stad uit'

3 May 2019, 15:33 uur
Bouw & Wonen
mainImage

Vestia is voornemens de huurcontracten van de bewoners van de Kempenaerstraat, Heemskerkstraat en de Talmastraat (HKT blok) op te zeggen wegens ingrijpende renovatie. De woningen worden volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Ook worden de zolderverdiepingen omgebouwd tot zelfstandige woningen zodat dit 21 extra huizen oplevert. Van 61 woningen naar 82 woningen, waarbij men 65 sociale huurwoningen krijgt en 17 huurwoningen in de vrije sector. De vernieuwde woningen zijn geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens.

Bewoners zijn over de renovatieplannen op 13 maart geïnformeerd tijdens een informatiebijeenkomst van Vestia. Dit plan heeft ingrijpende gevolgen voor de bewoners die naar alle waarschijnlijkheid niet zullen kunnen terugkeren naar hun woningen. De huren worden namelijk opgetrokken naar het maximum (720 euro) binnen de sociale huurgrens. Gezinnen met kinderen en mensen met een minimum inkomen, komen niet in aanmerking voor een dergelijk hoge huur wegens de zogenaamde ‘aftoppingsgrens’ en het ‘passend toewijzen’.

Het HKT blok staat niet alleen in een dergelijke situatie. Onlangs heeft Vestia ook aan de bewoners van het Patrimonium’s Hof in de wijk Bloemhof te kennen gegeven de huren op te willen zeggen wegens ingrijpende renovatie. En Vestia is niet de enige woningcorporatie die de bezem haalt door het sociale woningbestand, deels in opdracht van de Gemeente Rotterdam. De Woonvisie schets een optimistisch beeld voor de midden- en hoge inkomens van de stad, maar laat mensen met een kleine portemonnaie aan hun lot over. Ondanks zorgen die verschillende woningcorporaties uitspreken over dit beleid, vinden zij tot nu toe geen gehoor bij de Gemeente. 

Middels een brief aan burgermeester Aboutaleb en de fractievoorzitters heeft Hans Boersma, lid van de bewonerscommissie HKT, dit inmiddels niet meer zo sociale woningbeleid onder de aandacht gebracht. (zie bijlage).