Dagblad010 | Schiekadeblok krijgt woontorens en extra kantoren

Schiekadeblok krijgt woontorens en extra kantoren

mainImage

Het Schiekadeblok, het gebied dat globaal tussen het Hofplein en het Centraal Station ligt, wordt aangepakt. Zo komen er onder meer twee nieuwe woontorens, extra kantoren en een groen binnenhof.

De afgelopen periode is er gewerkt aan drie ontwikkelscenario's voor het Schiekadeblok. In alle scenario’s worden er woningen en kantoren aan het gebied toegevoegd. Er komt een toren van circa 70 meter hoog aan het Delftseplein. En een maximaal 200 meter hoge toren aan de Schiekade die gekoppeld is aan het deels te behouden Schieblock-pand. Ook komt er een groen binnenhof en een opvolger voor de Luchtsingel. De panden met cultuurhistorische waarde langs de Delftsestraat blijven behouden.

De afgelopen jaren is het Schiekadeblok door particulier initiatief een bruisend gebied geworden met een mix van horeca, cultuur en design. De gemeente wil bij de ontwikkeling van het gebied hierop voortbouwen en tegelijkertijd meer ruimte vrijmaken voor wonen en werken, vlakbij het Centraal Station.

Er worden kantoren in het topsegment gebouwd. Onderin de grote toren zijn ook kantoren gepland voor huidige ondernemers uit het Schieblock die willen doorgroeien. En er is ruimte voor nieuwe creatieve en innovatieve bedrijven. De rest van de toren is voor woningen bestemd. Ook de kleinere toren is hierbij voornamelijk voor woningen bedoeld, met onderin ruimte voor een culturele hal.

Bij de keuze voor dit model komen er circa 680 woningen in het gebied, waarvan minimaal 10 procent sociale woningbouw (met een minimum van 75 woningen) en minimaal 30 procent middensegment huur. De overige woningen vallen in het hoger en topsegment. Verder staat er circa 48.500 m2 aan kantoren gepland en is er 4.000 m2 beschikbaar voor detailhandel, horeca en een cultureel/maatschappelijk programma.


Foto: Gemeente Rotterdam