Dagblad010 | Tweebosbuurt opent deuren voor (jong) publiek
mainImage

Tweebosbuurt opent deuren voor (jong) publiek

30 december 2019, 12:07 uur
Bouw & Wonen

In de met sloop bedreigde Tweebosbuurt staan inmiddels zo’n 200 sociale huurwoningen leeg. Ondertussen neemt de wachttijd voor een sociale huurwoning toe en wonen jongeren noodgedwongen steeds langer thuis. Daarom organiseert de Tweebosbuurt samen met de SP op zaterdag 4 januari 2020 een open huizen dag. Tussen 12.00 en 15.00 uur zijn woningzoekenden welkom in de buurt om de beschikbare woningen van Tweebossers te bekijken.

De tegenstelling is enorm. Terwijl op Katendrecht de bouwactiviteiten starten voor het woongebouw Bay House, waar je voor een appartementje van 85 vierkante meter ruim een half miljoen euro mag neertellen. Een kilometer verderop in de Tweebosbuurt voeren de bewoners actie voor het behoud van hun goede en betaalbare woningen. Vestia wil deze 600 woningen slopen en ook peperdure woningen voor terug zetten. Inmiddels staan ongeveer 200 woningen leeg.

“Een aantal bewoners voelde zich door verhuurder Vestia zo onder druk gezet dat ze inmiddels hun woningen hebben verlaten en dat is zonde.” Verteld de 82-jarige Gerard Bijlsma, bezitter van de Erasmuspenning en in 2015 nog genomineerd voor Rotterdammer van het jaar. “De fundamenten van de woningen zijn wel in 1900 gelegd maar in 1985 tot 1987 heeft een grondige renovatie plaatsgevonden. Ik woon dus eigenlijk in een huis van iets meer dan 30 jaar oud voor € 341,- per maand. In deze buurt heb ik altijd met plezier gewoond en voor de botanische tuin op het Afrikaanderplein gezorgd. Ik zou graag zien dat dat de leegstaande woningen worden overgedragen aan de jonge generatie Rotterdammers zodat zij in deze stad hun kinderen kunnen laten opgroeien.”

Ras-Feyenoorder en Tweebosser Edwin Dobber: “Ik woon heel mijn leven in de Tweebosbuurt met mijn gezin in een ruime driekamerwoning voor € 387,- per maand.” De bewoners van de Tweebosbuurt zijn druk bezig een eigen woningcorporatie op te zetten.

Edwin gaat verder: “Als het lukt om een Tweebos woningcorporatie op te zetten zal onze aandacht uitgaan naar jonge woningzoekende Rotterdammers, die hier geboren en getogen zijn en niet zomaar een half miljoen euro aan hypotheek in de namiddag op tafel kunnen leggen. Daarom organiseren we op zaterdag 4 januari 2020 voor jonge woningzoekende Rotterdammers een Open Huizen Dag. Een aantal Tweebossers stelt dan hun woning open voor bezoek van woningzoekenden.”

De Open Huizen Dag organiseren de Tweebossers samen met het Huurdersverbond van de SP. Onder deze naam organiseert de partij alle huurders en woningzoekenden. Iedereen heeft recht op betaalbaar wonen, zo vindt de SP: maximaal 25% van het inkomen te besteden aan woonlasten. Bovendien moeten de energielasten omlaag en woningen niet slopen maar verbeteren. Mensen met de laagste inkomens zijn nu het meeste kwijt aan woon- en energielasten.


Foto: SP