Urgentieverklaring helpt in Nissewaard niks

24 October 2019, 20:10 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Nissewaard. Inzet: Rotterdams raadslid Ruud van der Velden

De gemeente Nissewaard wil de Rotterdamwet gaan toepassen en dat zint het Rotterdamse raadslid Ruud van der Velden voor geen meter. Het is weliswaar een onderwerp dat ver van de Partij voor de Dieren afstaat, maar het gaat Van der Velden om de gebleken onrechtvaardigheid. Toepassing van de Rotterdamwet betekent namelijk dat voor een aanzienlijke doelgroep minder huurwoningen beschikbaar komen. In Nissewaard komt dit neer op in totaal een kleine tien procent van de sociale voorraad: 1500 woningen.

Wanneer minimaal 25% van de bewoners van een wijk niet-actief respectievelijk werkloos is en het aantal huishoudens met een laag inkomen 45% van het inwonertal van de wijk vormt, treedt de wet in werking. De betreffende wijk kan dan als zogenoemde kansenzone worden aangewezen en aan nieuwkomers die minder dan zes jaar ingezetenen zijn van de regio kunnen inkomenseisen worden gesteld voordat men zich in de wijk kan vestigen. Ook in de gemeenten Schiedam en Capelle aan den IJssel wordt deze wet toegepast, evenals in Rotterdam (Tilburg, Den Bosch en Zaanstad).

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam maakt zich zorgen over de toegang tot het beschikbare aanbod van sociale huurwoningen in de regio voor Rotterdammers die door toedoen van het woonbeleid van het college noodgedwongen hun huidige huurwoning moeten verlaten, bijvoorbeeld omdat de woning wordt gesloopt, maar die vervolgens niet in aanmerking komen voor een woning elders.

Van der Velden wil nu weten hoe toepassing van de Rotterdamwet zich tot het principe van beschikbaarheid verhoudt zoals dat wordt gehanteerd in het Regioakkoord? En ook voor hoeveel sociale huurwoningen in gemeenten die het Regioakkoord hebben opgesteld en ondertekend, de Rotterdamwet momenteel wordt toegepast? De PvdA hikt erg aan tegen ‘’het steeds problematischer worden van het woonbeleid van dit college’’ als blijkt dat sommige Rotterdammers ondanks een urgentieverklaring – die bijvoorbeeld wordt verstrekt als hun woning wordt gesloopt – geen kans maken op een huurwoning buiten Rotterdam.