Dagblad010 | Verbod op asbestdak gaat pas later in
mainImage

Verbod op asbestdak gaat pas later in

4 juni 2019, 13:36 uur
Bouw & Wonen

Asbestdaken blijven nog tot 2028 toegestaan. Het kabinet stelt een verbod, dat eind 2024 had moeten ingaan, met ruim drie jaar uit. Het kabinet hoopt zo de Eerste Kamer, die het voorstel dreigt te dwarsbomen, toch voor het voorstel te winnen.

Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor een verbod op het dakbedekkingsmateriaal, dat heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar ze vinden dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk gaat. Het kabinetsplan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen. Senatoren van VVD, CDA en PvdA neigden daarom naar een tegenstem.

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven is er veel aan gelegen het verbod te redden. Ze hoopt met deze tegemoetkoming de senaat over de streep te trekken om later dinsdag voor het verbod te stemmen. In schrijnende gevallen mogen gemeenten zelfs tot en met 2030 uitstel verlenen, schrijft Van Veldhoven aan de Eerste Kamer. Ze denkt dan aan gebouwen die in die jaren toch al zouden worden gesloopt of gerenoveerd.

Van een verbod op asbestdaken is al vele jaren sprake, maar het kwam er maar niet van. Van Veldhoven loodste het uiteindelijk soepel door de Tweede Kamer, waar alleen de SGP tegen stemde. Maar in de Eerste Kamer, de laatste horde, stuitte ze alsnog op grote weerstand.


Foto: ANP