Dagblad010 | VVD wil woninggrond onder de boekwaarde

VVD wil woninggrond onder de boekwaarde

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Rotterdamse VVD wil de komende jaren 10.000 woningen per jaar bijbouwen. Daarmee legt fractievoorzitter Vincent Karremans de lat 6.000 woningen hoger dan in zijn verkiezingsprogramma, waar de ondergrens op 4000 stond.

Om de 10.000 te bereiken moet volgens de VVD de vergunningverlening worden versneld, de invloed van bureaucratie zoals de welstand worden beperkt en zal zo snel mogelijk een experiment moeten starten met het verlagen van de liberalisatiegrens naar 680 euro. Bovendien moet op grote schaal gemeentelijke grond beschikbaar worden gesteld. Dat moet volgens Karremans onder de boekwaarde, die door het langjarig ambtelijke uren schrijven op grondposities vaak onredelijk hoog is.

Karremans: ’’Met name in het middensegment is het tekort groot. “Huurwoningen in het middensegment, tussen de 711 en 1000 euro, zijn nauwelijks nog te vinden. Terwijl dat nu juist de woningen zijn waar ontzettend veel hardwerkende Rotterdammers graag in zouden wonen. Ze worden nu gedwongen om in de sociale huurwoning te blijven zitten die ze eigenlijk zijn ontgroeid of de stad te verlaten. Hetzelfde geldt voor starters op de koopmarkt. Tussen de 150.000 en 250.000 euro is er bijna niks meer. Van alle nieuwe woningen moet de helft middenhuur en -koop zijn.”

Het behoud van deze mensen is voor de stad cruciaal, stelt Karremans: “Deze mensen vormen de middenklasse van de stad en die is onmisbaar. We hebben ze keihard nodig. Ze hebben geld te besteden, dat trekt bedrijvigheid aan en dat levert werkgelegenheid op voor alle Rotterdammers. Als we hen de komende jaren massaal moeten zien vertrekken, gaat Rotterdam een historische kans verkwanselen om een structurele sprong voorwaarts te maken. We moeten de lat nu dus heel hoog durven leggen.”


Foto: Digitaal Dagblad