Dagblad010 | Woningcorporaties zetten geen mensen op straat

Woningcorporaties zetten geen mensen op straat

mainImage
Inzet: burgemeester Aboutaleb

De gemeente Rotterdam is in gesprek met woningcorporaties over de gevolgen van de coronacrisis, en onder meer over maatregelen rondom het betalen van de huur. Expliciet huurverlof noemt burgemeester Aboutaleb daarbij niet. Dat was wel de wens van GroenLinks-raadslid Kockelkoren, die overal een ernstige daling van inkomsten ziet en waarschuwt voor het moment dat voor mensen de huur niet meer op te brengen is.

Volgens Aboutaleb zetten corporaties zich momenteel weldegelijk in om geen huisuitzettingen te doen als gevolg van betalingsproblemen zolang de crisis duurt. Er komt een soepel incassobeleid. Ook worden de incassoprocedures opgeschort en ondernemers kunnen zich melden voor een betalingsregeling. Bovendien is de voorlichting opgeschaald. Via websites en brieven worden huurders geïnformeerd over de mogelijkheden rondom huurbetaling bij inkomstenderving.

‘’Met deze oplossingen die de woningcorporaties inzetten zien wij op dit moment geen noodzaak om expliciet het gesprek met de woningcorporaties aan te gaan over een huurverlof voor hun huurders’’, liet de burgemeester aan GroenLinks weten. Ook gaat de gemeente niet in gesprek met particuliere woningverhuurders. Dat aantal is namelijk te omvangrijk en divers. Daarnaast kunnen ook kleine particuliere verhuurders in de problemen kunnen komen door huuropzeggingen.