Zorgen over grond Emplacementsterrein

5 March 2020, 11:27 uur
Bouw & Wonen
mainImage

Het is van groot belang dat duidelijk wordt in welke mate de bodem van het voormalige Emplacementsterrein is vervuild alvorens Vestia op die plek Woontoren Tweebos gaat bouwen.

Dat vindt André Jansen, die is opgegroeid in de Afrikaanderwijk. “Als je enigszins de historie van die locatie napluist zou je wel eens veel en zeer vervuilde grond tegen kunnen komen tot grote diepte”, aldus de in Overschie woonachtige Jansen.

Op de locatie tussen Hilledijk en Laan op Zuid zijn momenteel nieuwbouwactiviteiten in volle gang. Gaat om woningen in de vrije sector. Zowat alles is al verkocht.

Aan het eind van het Emplacementsterrein, grenzend aan de Putselaan, wil Vestia in 2021 een woontoren met 137 - tijdelijk - sociale huurwoningen gaan realiseren. Jansen vreest dat de bodem daar dusdanig is vervuild, dat gevaren voor gezondheid van de toekomstige bewoners niet moet worden uitgesloten. Hij legt uit: “De geschiedenis van dit gebied lijkt het me een tijdbom onder de ontwikkeling van dit plan. Jarenlang is er gewerkt met gevaarlijke stoffen. Er stonden kolendepots van de stoomlocs als ook de locloods met draaischijf en werkplaatsen voor onderhoud van deze locs en latere diesellocs. Dan niet te vergeten kolen- en oliehandel van Cor Kieboom”.

Om de locatie te vrijwaren van problemen voor de toekomstige bewoners is weliswaar een zogenoemde leeflaag aangebracht. Jansen is er echter niet gerust op: “De uitspoeling in die leeflaag gaat traag maar gaat wel door. Dat kan leiden tot uitgassen van de bodem in kruipruimten van woningen. Voor permanente bewoning lijkt mij niet gezond”.

Halverwege de vorige eeuw was het Emplacementsterrein nog volop in bedrijf. Het was in gebruik als rangeerterrein.

Jansen kan het zich nog goed herinneren: “Naderhand werd het de metro- en tramremise. Met alle daarbij horende onderhoudsputten. Het is van belang dat alle gegevens van bodemonderzoeken van dat gebied bovenwater komen voordat daar een paal de grond in gaat gezien de millieunormen van bewoning van zulke gronden. Want als je de rest van de Laan op Zuid neemt, worden de eerste lagen in de gebouwen bezet door parkeergarages en andere zaken”.