mainImage

11 mei: Bevrijdingsdag . . . .

12 mei 2022, 11:59 uur
Columns

11 mei: Bevrijdingsdag
Huh?, zo hoor ik u denken. Bevrijdingsdag, dat is toch vijf mei?

Ja, dat klopt natuurlijk. Alleen, op vijf mei denken we vooral aan de bevrijding van de Duitsers, en ook aan klassieke mensenrechten als vrijheid van meningsuiting, vrijheid van pers, en in sommige gevallen zelfs aan vrijheid van godsdienst.

Maar er is meer dan dat.

Naast de klassieke grondrechten zijn er andere grondrechten. Vrijheid van armoede is er één van. En laten we wel zijn, daar valt ook in Nederland nog veel in te verbeteren. In ons rijk land zijn er voedselbanken, dierenvoedselbanken, energietoeslagen en ongeveer 652 regelingen om armoede te bestrijden.

Er is gebrek aan kennis over al die regelingen. Daarom was het mooi dat er een informatiemarkt was, in IJsselmonde, zodat mensen beter weten welke regelingen er zijn.

Ook in IJsselmonde was er een film (er is genoeg) en een theatervoorstelling (zomaar een straat) over schaamte om gebruik te maken van regelingen. In beiden komen ervaringsdeskundigen aan het woord, en het is echt een aanrader om dat te gaan zien.

Maar!

Schaamte en gebrek aan kennis, inderdaad. Alleen is dat het plakken van pleisters. En ja, pleisters plakken is soms nodig. Maar het echte probleem is dat mensen gewoon te weinig geld hebben om het hoofd boven water te houden, om een menswaardig bestaan te leven. Wat mij betreft zo snel mogelijk naar een basis inkomen.