Aboutaleb had bij die brug moeten zijn

21 September 2024, 17:31 uur
Columns
mainImage

Terwijl burgemeester Aboutaleb zich kostelijk vermaakt tijdens een van z’n vele afscheidstournees en hij niet de indruk wekt die belangstelling en het daarvoor uitgetrokken bedrag van 1 miljoen euro overmatig te vinden, wordt zijn stad op klaarlichte dag op de Erasmusbrug opgeschrikt door een moord. Het hadden er gezien de situatie veel meer kunnen zijn. Maar gelukkig bestaan er nog helden en werd erger voorkomen.

Het motief van de slachtpartij wordt uiteraard grondig onderzocht, maar al snel circuleert het verhaal dat het om een terreurdaad gaat. Ik heb geen idee of de burgemeester dat las in het politiebericht dat hem op z’n telefoon in De Doelen bereikte waar hij op dat moment bewierookt werd door een afgeladen theater. Maar de locatie zal er toch op z’n minst hebben ingestaan. En óók het moordwapen, een kapmes. Voor een routinier in een grote stad waar de onveiligheid op de loer ligt, en met de herinnering aan zijn Amsterdamse tijd toen Theo van Gogh op dezelfde beestachtige wijze werd vermoord, zou dat al genoeg signaal geweest moeten zijn om z’n eigen feest per direct te verlaten en zich te haasten naar de plek des onheils.

Aboutaleb maakt graag wereldnieuws met spierballentaal, maar heeft zich waarschijnlijk op dat moment niet gerealiseerd dat dit ook nu voor handen was. Of interesseerde het hem niet meer. Dat kan ook.

Hoe dan ook, dit enorme drama afdoen door het een ‘nare situatie’ te noemen doet ruim tekort aan de ernst van de zaak en het verlies van een onschuldig mensenleven. Aboutaleb bleef – op het moment dat iedereen rond de Erasmusbrug in shock was en een burgemeestersarm wel had kunnen gebruiken - bij zijn gasten om te genieten van al die wel of niet gemeende complimenten voor 16 jaar burgemeesterschap. Een burgemeesterschap, dat hem internationaal en nationaal dankzij een warme relatie met OP1, de NOS en andere media veel aanzien bracht. Lokaal was Aboutaleb overigens veel minder in trek, want voetbalminnend Rotterdam, waaronder de enorme supportersschare van Feyenoord, de plaatselijke horeca en vele, vele ouderen zijn al vroegtijdig gestrand in bewondering voor hem en dan zeg ik dat nog respectvol.

De dader van de slachtpartij bij de Erasmusbrug heeft volgens getuigen ‘allahoe akbar’ geroepen. En dat is een kreet die we in Nederland en zeker ook in Rotterdam niet graag horen. Daarom vind ik het kwalijk als een burgemeester in zijn eerste reactie spreekt over de tunnelvisie die aan die oerkreet vastzit en er vervolgens aan toevoegt dat hij die term zelf ook veelvuldig gebruikt. Aboutaleb weet dondersgoed hoe angstaanjagend ‘allahoe akbar’ in de westerse volksmond klinkt. Het herinnert mij bovendien aan zijn interview met Tijs van den Brink in 2017 waarin Aboutaleb zei: ‘Elke moslim is een beetje salafist’. Ook die uitspraak klonk als een soort verdediging en werd  hem toen lokaal allesbehalve in dank afgenomen.

Ik ga niet blind mee in de Voetbal Inside-criteria, want dat lijkt veel te veel op de boosheid van de boze oude witte man, maar ik vind wel dat Ahmed Aboutaleb met deze laatste actie bewijst dat hij gedurende zijn Rotterdamse tijdperk blijkbaar een gespleten persoonlijkheid is geweest.

- Ellen Verkoelen is gemeenteraadslid van Rotterdam namens de Jongere Ouderen Unie (voorheen 50plus)