Afschaffen bed-bad-brood is onverantwoord

12 September 2024, 16:12 uur
Columns
mainImage

Afgelopen week maakte minister Faber van asiel bekend dat per 1 januari aanstaande de Landelijke vreemdelingen voorziening (LVV) stopt. De LVV staat in de volksmond beter bekend als de ‘bed-bad-brood’ regeling.

Deze regeling ontstond in 2014 na een uitspraak van de Raad van Europa over het recht op voedsel, kleding en onderdak voor mensen zonder verblijfsvergunning. In 2016 nog eens versterkt door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Anders gezegd: de overheid is verantwoordelijk voor het bieden van bed, bad en brood voor mensen zonder papieren.

Vijf steden hebben LVV-voorzieningen: Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Utrecht. In Rotterdam stroomden er zo’n 250 tot 300 mensen in de LVV in. Dit aantal is al jaren stabiel. Er stromen mensen in en uit.

Minister Faber wil hier nu mee stoppen, want deze mensen vallen buiten de asielprocedure en moeten terug naar het land van herkomst. Een bed-bad-brood voorziening zou alleen maar zorgen voor een ‘aanzuigende werking’ van, tja hoe zullen we ze noemen, ‘gelukszoekers’? ‘kanslozen’?

Het afschaffen van LVV is onverantwoord, om niet te zeggen ridicuul.

Ten eerste omdat bed-bad-brood simpelweg een mensenrecht is. Dat zou al genoeg reden moeten zijn om deze voorziening in stand te houden. We hebben het hier over mensen van vlees en bloed wiens rechten minister Faber niet respecteert.

Ten tweede omdat de meeste mensen helemaal niet terug kúnnen naar het land van herkomst. Bijvoorbeeld omdat er oorlog is en/of men vervolgd kan worden. En anders wel omdat ambassades tegenwerken of de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) vindt dat er niet voldoende actie wordt ondernomen om ‘vrijwillig’ te vertrekken. Zo worden deze mensen rondgepompt in ons eigen failliete systeem van ‘terugkeer’. Voorbeelden te over, zie ‘Leven in Limbo’.

Ten derde omdat er helemaal geen sprake is van een ‘aanzuigende werking’, gezien het stabiele aantal sinds jaren. Bovendien blijkt dit ook uit onderzoek.

En tenslotte omdat onder andere de politie het onverstandig vindt en aangeeft dat de veiligheid in het geding is als deze mensen noodgedwongen moeten rondzwerven op straat. Met name voor dit laatste punt zouden ‘law and order’ partijen als de PVV en VVD toch gevoelig moeten zijn zou je denken.

Het afschaffen van LVV is écht symboolpolitiek. Schadelijke en lelijke symboolpolitiek. Van een afstandje lijkt het misschien alsof je stevig orde op zaken stelt terwijl je in werkelijkheid het tegenovergestelde bereikt. Maar dat doet kennelijk niet ter zake: het (partij)politieke punt is al gescoord.

De LVV-steden Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Utrecht hebben al laten weten het risico niet voor hun rekening te kunnen nemen en houden met eigen middelen de voorzieningen voorlopig in stand. Maar onze Rotterdamse coalitie van Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en DENK heeft met elkaar afgesproken niks te financieren wat het Rijk niet financiert. Als de LVV dus per 1 januari stopt komen er van het ene op het andere moment 250 tot 300 daklozen bij in Rotterdam.

Wie gaat dat oplossen?