Dagblad010 | Als de waarheid vertrouwelijk is
mainImage

Als de waarheid vertrouwelijk is

5 april 2021, 18:00 uur
Columns, IJsselmondeNieuws

Ik zit al haast 20 jaar in de lokale politiek en dat is een organisatie waar het woord liegen niet gebruikt mag worden. Je mag het omschrijven, maar niet uitspreken. En het wordt geschrapt uit de handelingen (notulen). Ik zou tegen sommige politici willen zeggen: als je het nou zo’n vies woord vindt, liegen, waarom doe je het dan zo vaak?

Maar geloof mij en ik verzin het niet, nergens wordt er minder de waarheid gesproken dan in de politiek en sommige politici verheffen de leugen tot kunst. We hebben het allemaal weer gezien in de Tweede Kamer. Nou ja, allemaal? Sommigen waren nog steeds blind.

Bram Vermeulen schreef er in 1980 het tijdloze nummer politiek over: https://youtu.be/y2v-b_HY_qA en wat is er sindsdien veranderd?

Niets dus!

Onze minister-president ging naar mijn overtuiging vol op zijn bek. Maar na een dag of twee kwam er een peloton VVD-prominenten, dat het toch ineens heel anders zag. Wij hadden de heer Rutte verkeerd geïnterpreteerd, begrepen en hij kon de waarheid niet spreken. Die was vertrouwelijk!

Bij die prominenten zitten niet de domste. Het waren zelfs hoogleraren (je zou er maar college van krijgen). Wij zeiden daarover vroeger in Rotterdam: maak dat je moer wijs (voor de rest van Nederland betekent dat: maak dat de kat wijs).

Alle schoothondjes van Mark kunnen absoluut niet verder zonder de keizer van de VVD. Ook Mark zelf heeft die overtuiging. Maar iemand die het kabinet sloopt moet je het niet laten restaureren.

Rutte heeft zijn oude regiment medewerkers van een prachtige plek in de Kamer voorzien en die vrienden zullen hem niet tegenspreken. Maar ze zouden het nog best eens moeilijk kunnen krijgen om hun leider te blijven verdedigen.

Want als er een andere meerderheid binnen de partij komt is de politieke stap snel gemaakt. Als je in de politiek zinkende bent zijn je collega’s altijd bereid om in plaats van een reddingsboei, een loodzwaar ankertje te gooien met als toegeschreeuwd advies om dat stevig vast te houden.

We hebben twee grote problemen waarvan er één deze is: de kiezer vertrouwt de politiek niet. Dat is van alle tijden en iedereen begrijpt dat. Vandaar die enorme versnippering van de Tweede Kamer.

Dus schreeuwt iedereen om een cultuurverandering, meer transparantie, minder Rutte doctrine, enz. Rutte het hardst. We gaan voor meer openheid. We gaan het anders doen, enz.

Geloven wij dit nog? Nee! En ook de meerderheid van de Tweede Kamer niet meer.

Kunnen we Mark Rutte totaal afbranden? Nee! In deze 10 tot 12 jaar mag je hem ook best de nodige credits geven. Want als je in deze moeilijke tijden zolang voor elkaar krijgt om bij zovelen zo populair te blijven, dan heb je wat in je mars. Een verbinder pur sang. Wat je ook van hem vindt, zijn charmante lach en uitstraling hebben hem ook vaak bij de afgrond weggehouden.

D66 heeft natuurlijk ook boter op het hoofd. Minister Ollongren is ook niet in haar eerste leugentje gebarsten en ik krijg het echt niet voor elkaar om maar 10% vertrouwen te hebben in het leiderschap van Mevrouw Kaag (veel te koel en te gemaakt). Ik denk dat ik het in Siberië warmer krijg.

Twee, en dit is het ergste wat een democratisch land kan verkomen. De politiek vertrouwt zijn kiezers niet meer. Dus is de waarheid vaak vertrouwelijk en wee je gebeente als je het lef heb om als volksvertegenwoordiger de vertrouwelijke waarheid te spreken. Dan doet er altijd wel ergens een burgervader aangifte tegen de boodschapper van de waarheid.

Waarom?
Dat is vertrouwelijk!