Bekerloting Feyenoord: wat een drama

30 March 2018, 12:11 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Hans Twigt is een Rotterdammer die al tientallen jaren naar Feyenoord gaat. Feyenoord is zijn lust en zijn leven. Zijn Twitter-profiel vermeldt welgeteld drie woorden: “Feyenoord, De Kuip.” Met daarboven een foto van Hans in het stadion. Zíjn stadion. Het stadion van zíjn club.

Hans koestert niet alleen een onpeilbaar diepe liefde voor Feyenoord. Hij heeft ook een onwaarschijnlijk goed geheugen. Vraag hem naar de uitslag van een klassieker tussen de toenmalige C-teams in de jaren ’70, en hij geeft je het juiste antwoord. Dikke kans dat Hans bovendien zelf bij die wedstrijd is geweest, want de liefde voor Feyenoord houdt niet op bij het eerste elftal.

Maar Hans weet méér. Als je hem vraagt naar de doelpuntenmakers in een willekeurige competitiewedstrijd van tien jaar geleden, kan hij de namen zo reproduceren, met meestal ook nog het scoreverloop erbij. Om die reden gooit deze wandelende encyclopedie ook altijd hoge ogen bij de jaarlijkse Professor Feyenoord Quiz. In 2010 en 2014 won hij deze titel.

In 1971 miste Hans voor het laatst een bekerwedstrijd in De Kuip. Sinds 9 januari 1972, toen Feyenoord dankzij een 3-0-overwinning in eigen stadion afrekende met Blauw Wit, is hij er altijd bij geweest. De doelpuntenmakers en het exacte scoreverloop van die wedstrijd zijn op te vragen bij Hans.

Laat het bovenstaande even goed op u inwerken. In 46 jaar tijd miste Hans Twigt niet één bekerwedstrijd in De Kuip. Gedurende bijna een halve eeuw zag hij de meest onmogelijke wedstrijden, in ook nog eens de meest onmogelijke seizoenen. Niets kon Hans er in al die jaren van weerhouden om naar De Kuip te gaan. Sportieve crisis? Bijna failliet? Hans was er altijd. En nu. Nu krijgt hij geen kaart voor de komende bekerfinale tegen AZ.

Hans is uitgeloot.

Het feit dat een supporter als Hans Twigt de finale misloopt, geeft aan dat het verloten van finalekaarten een waardeloos systeem is. Het houdt namelijk geen rekening met clubtrouw. Daardoor kunnen supporters die al vele honderden wedstrijden van de club hebben bezocht, zomaar een bekerfinale missen ten gunste van iemand die net een jaartje op de tribune zit.

Voor alle duidelijkheid: Hans is niet de enige supporter met tientallen ‘dienstjaren’ die nu opeens buitenspel staat. Het zijn er veel meer. Ook mensen die zich al decennia als vrijwilliger inzetten, en in het verleden zelfs bij Feyenoord hebben gewerkt, zijn bij de loting buiten de boot gevallen.

Het wordt hoog tijd dat Feyenoord serieus werk maakt van een goed doordacht loyaliteitsprogramma. Een programma dat clubtrouw beloont en honoreert. De administratie uit de tijd van de kartonnen knipkaarten is vermoedelijk niet meer te achterhalen. Maar Feyenoord moet toch in staat zijn om over een flink aantal jaren te inventariseren wie al hoe lang een seizoenkaart heeft. Daaraan kan een waarde worden toegekend. Wie een bepaald maximum bereikt, is altijd verzekerd van een kaart.

Feyenoord heeft zo’n systeem, maar dit is alleen van toepassing op supporters die bereid zijn om met combi-vervoer naar uitwedstrijden te reizen. Alle anderen, onder wie ook Hans, zijn hiervan uitgesloten.

Als kaarten schaars zijn, kan je nooit iedereen tevreden stellen. Feyenoord telt ruim 34.000 seizoenkaarthouders. Van die groep hadden 9.000 zich niet voor de loting ingeschreven. Van de ruim 25.000 supporters die naar de finale willen, hebben een kleine 12.000 nu na loting de mogelijkheid gekregen om een finalekaart te kopen.

Ik kan niet geloven dat er bij Feyenoord 12.000 supporters op de tribune zitten die al pakweg twintig jaar of langer de club bezoeken. Ik denk dat die groep echte diehards kleiner is. Als je 12.000 kaarten vrij te verdelen hebt, zou als eerste deze groep in aanmerking moeten komen.

Als Feyenoord zijn supporters serieus zou nemen, zou het onmiddellijk werk maken van een grondige data-analyse om langdurige clubtrouw voortaan te belonen. Een finale zonder iemand als Hans Twigt, dat kán toch niet?

 

De journalist Boudewijn Warbroek (1963) bezoekt wedstrijden van Feyenoord sinds 1975. Hij werkt als vrijwilliger voor supportersmagazine Hand in Hand en Stadion Sport Nieuws, en schreef mee aan ruim tien boeken over Feyenoord.