Politiek correcte partijen staan zich voor op het uitdragen van beschaving en het ontbreken daarvan bij hun politieke tegenstanders. We zagen daar van de week weer een voorbeeld van in onze gemeenteraad.
Argumenten
Als ik de landelijke partijprogramma’s vergelijk dan vallen mij drie grote verschillen op tussen beschaving en onbeschaafdheid. Ten eerste mag je geen kritiek hebben op de islam en het gedrag van moslims. Het typisch Nederlandse verschijnsel elkaar de maat nemen op religieus gebied, moet dus de ijskast in.*
Ten tweede mag je geen kritiek hebben op de ongebreidelde komst van gelukzoekers, die daardoor echte asielzoekers dwarsbomen en ten derde moet je vooral goedvinden dat Europa hier in ons land de lakens uitdeelt in plaats van wijzelf. Dat zijn de voornaamste politieke verschillen tussen de huidige regeringspartijen en de beschaafde oppositie. Ik ben dus in hun ogen uiterst onbeschaafd; prima, vooral houden zo.
Oordelen
Ik heb altijd geleerd mensen te beoordelen op hun handelen en minder op hun geschriften, voorkomen of uitspraken. Mijn leerlingen vertelde ik altijd dat oplichters zich nooit verkleden als Boris Boef, maar als heel nette, beschaafde mensen.
Laat ik als beoordelingscriterium het in ons land algemeen omarmde credo - democratie is het beste systeem -als uitgangspunt nemen. Uiteraard grijp ik weer terug op mijn eigen ervaring, want ik heb zichzelf democratisch noemende mensen uiterst onbeschaafde uitspraken horen doen. Toen Leefbaar Rotterdam in 2002 het politieke toneel betrad werd zonder pardon gerefereerd aan de Endlösung. Ik werd na 32 jaar les geven op een openbare school door zeer beschaafde collega’s voor de klas weggehaald; was een gevaar voor de democratie, denk ik.
Op de VARA/BNN website “Joop” werden de kiezers op Leefbaar Rotterdam - met belastinggeld - geteisem genoemd.
Afgelopen dinsdag
Dat ook raadsleden verschillende interpretaties van de begrippen democratie en beschaving hebben is mij al heel snel duidelijk geworden. Er zijn er nogal wat die een andere politieke mening onbeschaafd en zelfs ondemocratisch noemen. Volgens mij kan een democratie alleen functioneren als er respect is voor de keuze van anderen. Extra vreemd dus als je als raadslid in je partijprogramma hebt staan voor alle Rotterdammers en tegen polarisatie te zijn, maar je collega’s met een andere mening uiterst onbeschoft behandelt.
Weglopen
Ik refereer aan het optreden van D66 raadslid Fatih Elbay (pardon?) die afgelopen dinsdag demonstratief wegliep toen van Leefbaars Ingrid Coenradie afscheid genomen werd. Hij schoffeerde niet allen Ingrid, maar ook zijn collega’s, de burgemeester, de coalitiegenoten en de tienduizenden kiezers in onze stad, die op één van de regeringspartijen gestemd hebben.
Carrière
Rest de vraag waarom iemand zo tegen de papieren principes van zijn eigen partij ingaat. Een antwoord krijgen we als we zien dat hij de pers van te voren heeft ingelicht over zijn heroïsche optreden. Later op Instagram heeft hij nogmaals bescheiden de loftrompet over zichzelf afgestoken. Hij doet het dus voor de bühne en om in eigen kring op te vallen.
Logisch natuurlijk, als je een flets, onopvallend en niet al te best raadslid bent, dan moet je wel iets bijzonders doen om carrière te maken. Misschien hoopt hij op te vallen bij zijn partijgenoten in Den Haag, die in hun kritiek ook niet verder komen dan het herhalen van valse, zelf gecreëerde beelden rond omvolking en de Prinsenvlag (zie ook: ***)
Bevordert dit zijn carrière? Denk het niet; vergankelijkheid zal zijn deel worden en het weglopen zal als uitermate ongepast en onbeschoft in de boeken komen.
*Sinds de Middeleeuwen hebben Nederlanders kritiek op gangbare religieuze gebruiken. Geert Grote (1340-1384) was één van de eerste. Daarna bleven we elkaar tot op de dag van vandaag religieus de maat nemen. Dat is tegenwoordig blijkbaar islamofobie.
**Propaganda site geleid door beschaafde witte onderbroek Francisco Jole ( Nieuw Beijerland. 1960 – heden)) Vegetariër en hondenliefhebber!
*** https://dagblad010.nl/Columns/hoe-laag-bij-de-gronds-kan-je-zijn-