Dagblad010 | Clio (muze van de geschiedenis) is een hoer

Clio (muze van de geschiedenis) is een hoer

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Deze gepeperde uitdrukking is afkomstig van de Marxistische historicus Jan Romein. Hij bedoelde er mee te zeggen dat geschiedschrijvers de geschiedenis precies zo gebruiken als het hun uitkomt. Hij gebruikte hem al ver voor de oorlog , omdat de geschiedschrijving in zijn tijd voornamelijk anti-Marxistisch was.

Toch klopt het ook vandaag de dag nog: “U vraagt en wij draaien” en “wie betaalt, die bepaalt!” gelden ook in historische kringen.

We zitten met bibliotheken vol geschiedschrijving uit de voormalige Oostbloklanden, die destijds in linkse kring gretig gelezen werden en als bewijs van hun gelijk werden aangevoerd: Ze zijn nu naar het land der fabelen verwezen.

Ik kom hierop, omdat € 200.000,- van ons belastinggeld op verzoek van oud gemeenteraadslid Peggy Wijntuin aan historisch onderzoek naar het Rotterdams verleden wordt besteed.

Peggy heeft zich alle jaren die ze in de raad zat vrijwel alleen bezig gehouden met vermeende discriminatie en onderzoek daarnaar. Daarnaast heeft ze zich erg hard gemaakt voor een anti-slavernij monument. De intentie van het door haar beoogde onderzoek lijkt dus voor de hand te liggen.

Die geschiedschrijving is eigenlijk volkomen overbodig. Er is al heel veel over ons koloniale verleden, waar de slavernij een onderdeel van was, geschreven. Pak die boeken en zoek in het namenregister onder de naam “Rotterdam” en je kunt vinden wat je wilt!

Ik vrees dus met duizend vrezen. Vandaar dat ik Peggy in een serie stukjes wil laten zien hoe ons verleden gemanipuleerd kan worden en dat dit onderzoek, wat de uitkomst ook mag zijn, nutteloos en verspilling van gemeenschapsgeld is.


Foto: Digitaal Dagblad