Coalitievorming - een kleuterklas is er niks bij

1 June 2018, 20:22 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De onderhandelingen voor een nieuwe coalitie in Rotterdam lijken muurvast te zitten.
De verkiezingen vonden al meer dan twee maanden geleden plaats en tijdens de campagnes rolden de politieke partijen over elkaar heen in hun adviezen hoe Rotterdammers beter met elkaar zouden kunnen samenleven. De goedbedoelde adviezen lijken helaas niet voor de dames en heren politici zelf te gelden, die maken er zacht uitgedrukt een zooitje van.

D66 sloot eerst Leefbaar uit als zij Forum voor Democratie niet los zou laten. Dat deed Leefbaar vervolgens braaf, maar toen wilde D66 opeens alleen met Leefbaar samenwerken als nóg een linkse partij zou aansluiten.
Het leek er lang op dat dat GroenLinks zou worden. Fractievoorzitter Judith Bokhove had immers haar hand uitgestoken naar de VVD en samen met deze partij zou er een ‘raamwerk’ worden ontwikkeld waarbij andere partijen zich dan konden aansluiten.
Achteraf bleek het echter niet Bokhoves’ bedoeling dat dit ook Leefbaar zou kunnen zijn, terwijl de VVD toch van begin af aan had aangegeven dat ze die partij hoe dan ook bij de coalitie zou willen hebben.
Een tikkeltje vals of op z’n minst naïef dus van GroenLinks om hier opeens een punt van te maken. GroenLinks had Leefbaar Rotterdam ook nimmer uitgesloten als coalitiepartner in tegenstelling tot D66 en PvdA.

Om de chaos completer te maken dan die al was, transformeerden de linkse partijen deze week hun wens niet met Leefbaar in zee te willen tot: niet met Leefbaar sámen met VVD. Om er aan toe te voegen dat ze eigenlijk liever met z’n drieën in een coalitie wilden; PvdA, D66 en GroenLinks sámen dus.

Een kleuterklas is er werkelijk niks bij.
Jantje wil niet met Pietje z’n werkstuk maken en Truus weigert met Klaas te knikkeren als Wim ook meedoet. Vervolgens gaat Wim even wat anders doen, maar blijkt Truus alleen met Klaas te willen knikkeren als Freek ook meedoet.

Een leerkracht had de meute allang tot de orde geroepen en uitgelegd dat het zo niet werkt in het leven. Maar de dames en heren politici hebben deze les gemist en dus past er maar één oplossing...
Eerst allemaal 5 dagen op het nadenkstoeltje en daarna, hop, samenwerken!

Wil VVD niet zonder Leefbaar?
Prima! Leefbaar én VVD dus in de coalitie!

Willen D66, PvdA en GroenLinks niet zonder elkaar?
Ook prima, sámen in het College van B&W!

Dan hebben we een coalitie bestaande uit vijf partijen, waarvan Leefbaar met 11 zetels te grootste is. Alle overige partijen leveren 5 zetels. In totaal kom je dus op 31 zetels, een ruime meerderheid. Links en rechts bovendien in een vrij evenwichtige verdeling. En voor straf gaan we dus geen extra wethouders aanstellen; alle partijen één wethouder en Leefbaar twee. Dan kom je op zes wethouders.

En zit er dan toch nog één partij te dikkelippen dat ze dit niet willen? Die gaat dan maar lekker wat anders doen, een kleurplaat van de stad tekenen bijvoorbeeld. Want met 31 zetels, kan er ook best één partij van 5 zetels gemist worden.

* Jos Verveen is auteur, ex-raadslid, sociaal ondernemer in Rotterdam en verbonden aan Stadsinitiatief Rotterdam, een a-politieke partij die lokale politici volgt, scherp houdt en vanuit de stad oplossing aanreikt.