Crooswijk, een ronkend stukje Rotterdam-promotie

9 March 2023, 06:00 uur
Columns
mainImage

Een heel erg goede vriend appte onlangs dit stukje proza uit een ronkend stukje Rotterdam promotie uit de media:

‘want als alles volgens plan gaat opent in de zomer aan de Linker Rottekade in Crooswijk het allereerste koffiehotel ter wereld, Het Man met Bril Koffiehotel komt in negen naast elkaar gelegen panden wordt een nieuw horecaconcept met de gelijknamige branderij, een restaurant, een koffiebar, vergaderruimtes, twintig hotelkamers en een groot terras aan de Rotte.’

Geweldig! Eindelijk wordt Crooswijk weer in de vaart der volkeren opgestoten. Door een man met bril. Ben uit de tijd dat je nog op het schoolplein daar als ‘brillenjood’ werd uitgescholden. En dan nu met de meest koloniale drank ooit. Leuk voor de wokies met bakfiets.

Tuurlijk, laten we deze wijk als armoedemagneet slopen. Liefst met de mensen er in maar op deze manier kan het ook.

Herinneren jullie nog Crème de la Crooswijk? Documentaireserie over originele mensen die plaats moesten maken voor mensen met dure hypotheken die nog hun eerste scheiding mee moeten maken.

Daarin zat Ria Zandstra. Zij was eigenaresse van de kroeg op de hoek waar nu de bril komt. Ze had haar hele leven daar met haar familie gewoond. Gewoon achter de kroeg.

Ria Zandstra. Ik had het niet eens door. Vergeten. Tot m’n neef Bert zei: ‘Ria, Ria Zandstra. Ken je haar niet meer?’

Toen viel het muntje. Ria was het mooiste meisje van de lagere school. Talmasschool in Crooswijk. Op Christelijke basis. Was opeens verbaasd dat Jaap Jongbloed nog niet was langsgeweest bij Ria. Zij was niet alleen het mooiste meisje van de klas maar van de hele school. Iedere jongen viel in katzwijm. Yep, ik ook.

En dan zie je in die documentaire hoe originele mensen vermalen worden. Nog net niet in de koffiemolen. Ria moest weg. Met haar familie.

En in plaats van het mooiste meisje van de school krijg ik nu een man.

Ook nog met bril.