Dagblad010 | De ballen van Nanne
mainImage

De ballen van Nanne

19 november 2020, 01:19 uur
Columns

door Pieter Schol

Het is weer zover.

We gaan slopen.

Alleen niemand weet meer wat we gaan slopen.

Wethouder Kurvers en natuurlijk verder iedereen die er ook geen verstand van heeft, valt in katzwijm bij de computertekeningetjes.

Het Hofplein. Dat moet een soort van mislukt tropisch plein worden. We kunnen van alles over de stadsprojecten zeggen maar dat het iconisch is…

Tja, een kinderhand is snel gevuld. Zeker in Sinterklaastijd.

Dat plein is tot daaraan toe. Maar nu willen ze ook de gehele oosthoek slopen. Ja beste generatiegenoten, daar stond vroeger de vermaarde discotheek en nachtclub Bristol. Trek je soulbroek maar weer aan. De altijd onderschatte film Spetters van Paul Verhoeven is daar opgenomen. Maarten Spanjer die in een mosterdpotje grijpt.

En, generatiegenoten. Hoeveel blauwtjes hebben we er niet gelopen? Ondanks onze hoog opgetrokken terlenka broek met kleurrijk overhemd?

Bristol is allang gesloopt en vervangen door een nietszeggend ding met spiegelglas. Dat kan wel weg. Sterker, het had nooit gebouwd moeten worden.

Maar nu hebben snelle ontwikkelaars in blauw pak met waarschijnlijk smakeloze bruine schoenen het begerig oog laten vallen op de gehele hoek. Er moeten torens komen. En Havensteder doet braaf mee want o jee, er kan ook sociale woningbouw komen.

Nu staat dat er al slimmerikken.

Ook weer zo’n onderschat gebouw. Net als Spetters. De woonflat Pompenburg van Carel Weeber. De Rem Koolhaas van zijn tijd.

Zeldzaam monumentale sociale woningbouw na zijn Peperklip op Zuid. Niemand ziet meer de schoonheid. Het enig wat eraan gedaan kan worden zijn nieuwe kozijnen en wellicht dat de plint wat meer open kan. ‘That’s it’. En als je de hoogte in wil, herhaal dan gewoon driemaal het volume.

Het was het pronkstuk van de PvdA. Sociale woningbouw van deze kwaliteit in het centrum. Het was de kroon op de stadsvernieuwing.

En dan heb ik het nog niet eens over het Enniagebouw daarnaast. Ooit oude foto’s gezien? Hoe transparant dat was? Hoe eigen van stijl? Met als vervanging van de oude horeca op het Hofplein, Pschorr, een verhoogd terras?

In de loop der tijd verziekt door ontwikkelaars zonder smaak. Nu denkt iedereen: het kan wel weg. Maar ja, dat dachten we ook van de Koninginnekerk in Crooswijk.

Gordon heeft nog een poging gedaan om er leven in te blazen. Alleen, het Gooi werkt niet in Rotterdam.

Toch heb ik hoop.

Architect Nanne de Ru zit bij de ontwikkelaars. Die draagt geen blauw pak. Die heeft zeker smaak. Begonnen als kraker in het douanekantoor aan de Westzeedijk heeft ie dat pand redelijk opgeknapt. Met een penthouse in de traditie van de Amerikaanse architect Pierre Koenig voor zichzelf.

Nanne heeft kennis van zaken.

Maar hoe verzorgd zijn ontwerpen ook zijn. Het is een beetje slick. Geen eeuwigheidswaarde.

Behalve.

Zijn ontwerp voor de bunker van mijn favoriet Hugh Maaskant in Eindhoven. Maaskant is de architect van Rotterdam. Euromast, Technicon, Hilton, Groothandelsgebouw en ga maar door. Een geweldenaar.

Dus Nanne, toon je ballen. Laat architectuur erfgoed in stand en bouw er Maaskanttorens omheen. Neem dan ook gelijk even het politiekantoor mee. Restaureer het Haagse Veer naar appartementen en sloop die mislukte aanbouw.

Nanne, ik weet dat je het kan.