mainImage

De Italiaanse teint

18 mei 2022, 14:58 uur
Columns

Even hoorde ik iets over bezwaren tegen zonnebrandcrème en de consequenties daarvan en ik dwaalde in gedachten naar die merkwaardige uitdrukking uit Indische romans: 'een Italiaanse teint.' Zo heette dat, als je Indisch was, Indisch oogde maar het niet wilde zijn. Italiaans klonk Europeser.

De kwestie van de Italiaanse teint, en wie er in een gezin meer of minder Italiaans was, kom ik elke keer tegen als ik met een oudere dame familiefoto's bekijk waarop meisjes staan met witte strikken in hun haar . Zij wijst dan een zusje aan, of een nichtje en zegt dat zij het donkerste kind was, en met een klank van tevredenheid in haar stem zegt ze ook dat zij lichter was.

Voor een meisje, vooral in de oude Indische tijd, bepaalde dat voor een groot deel haar toekomst. Want een meisje diende vooral een goede echtgenoot te vinden en haar sociale kapitaal was voor een groot deel gebaseerd op haar echtgenoot.

Hoe verder terug, hoe duidelijker het patroon. Omhoog kunnen trouwen in de koloniale maatschappij betekende zo blank mogelijk moeten zijn.

En nóg liggen in Indonesische supermarkten de schappen vol met huidblekende crèmes.

In Ons huis in Indië (1908) van mevrouw J.M.J. Catenius-van der Meijden (inderdaad, zij van het kookboek) kwam ik een recept tegen dat me aan dat huidbleken deed denken. Zij was weliswaar Hollands, maar ze kende Indië en daarbij was ze vrouw genoeg om te zien wat er gaande was in de maatschappij. Dit staat er over sproeten:

Dit zijn vaalbleek gele vlekjes op gezicht en handen, in 't algemeen op die gedeelten van de huid, die aan het licht en 't weêr zijn blootgesteld.

Om hiertegen te waken of om ze weg te krijgen, althans zooveel mogelijk te doen verbleeken vond ik het voorschrift, dat men zich gelaat en handen vóór 't naar bed gaan met pekelwater moet inwrijven. Dat water late men op de huid droog worden, waarna men zich verder met een drogen doek kan afvegen.

Ook wordt nog de raad gegeven, zomersproeten te verdrijven, door zich te wasschen met water, waarin men peterselie heeft laten aftrekken.

Nu zijn sproeten kleine vlekjes, maar als het werkt, dan werkt het. Pekelwater is gewoon water met veel zout, en peterselie is ook zo duur niet, dus het is gemakkelijk uit te testen. Voordat u gaat experimenteren, ik geef geen garantie op een egale lichtere huid, u kunt best rare vlekken krijgen. Maar eerlijk is eerlijk, een Italiaanse teint is toch mooi?