De menselijke maat in de politiek

29 April 2024, 05:55 uur
Columns
mainImage

Onze eerste fractievoorzitter Pim Fortuyn vertelde dat hij zijn ideeën opdeed in de kroegen die hij bezocht. Heel belangrijk was daar het contact met de mensen, zodat hij wist wat er in de samenleving speelde. Hij raadde iedere politicus aan zich zoveel mogelijk zijn voorbeeld te volgen. “Je vergadert hoogstens twee dagen en de andere dagen hoor je op straat te zijn” was zijn uitspraak.

Daarin had hij natuurlijk volkomen gelijk.

Hij stond ook achter de politiek van “de menselijke maat.” Niet de managers en directeurs zijn het belangrijkst, maar de mensen voor de klas, aan het bed en op de werkvloer. Zij weten het beste wat nodig is om alles goed te laten draaien. Om  dat te weten te komen moet je dus ook als manager of directeur uit je ivoren toren afdalen om te kijken hoe je bedrijf of afdeling beter kan functioneren.

Van Fortuyn is bekend dat hij ooit op weg naar een lezing voor de directie van een groot bedrijf door de portier staande werd gehouden, die hem vroeg wat hij kwam doen en wie hij moest hebben. Pim noemde de naam van de directeur, maar de portier kende die niet en nam contact op met een secretaresse, daarna verontschuldigde hij zich en liet hem door. Pim begon zijn lezing: “Wat is dit voor een bedrijf als het personeel niet weet wie de leiding heeft? Ga een keer naar beneden. Kijk en ervaar wat er onder de mensen op de werkvloer leeft.”

Voor een gemeenteraadslid gaat dat in wat mindere mate op. Dat is een parttime betrekking zodat het gros van de leden via hun andere werk sowieso midden in de samenleving staan (ik sta op de markt). Toch is ook voor ons contact met de Rotterdammers – niet alleen gelijkgestemden -  van groot belang.

Op dit moment zijn 39 wijkraden actief. Eén van hun belangrijkste taken is het vertegenwoordigen van hun wijk bij het college en de gemeenteraad. Zij kunnen altijd een wethouder advies geven en een suggestie doen om hun wijk beter te besturen. Het is dan aan de raad om te zien of zo’n advies voor de hele gemeente opgang doet. Een advies uit Oosterflank om alle grasveldjes – zijn geen speelvelden maar hondenuitlaat plekken geworden -  te beplanten met bomen en struiken is daar een voorbeeld van. Kan eigenlijk in iedere wijk gebeuren.

De wijkraden zijn de ogen en oren van zowel het college van B & W als de gemeenteraad. Ze kunnen natuurlijk ook een advies geven dat alleen hun eigen wijk betreft zoals het tegengaan van de verloedering in sommige straten.  

De kern van het raadslidmaatschap lijkt mij het zoeken en bijhouden van een netwerk van mensen die met hun poten in de klei staan, onder wie wijkraadsleden. Een kolfje naar mijn hand.

Al jaren sta ik in onze stad op de markt. Daarnaast heb ik een paar broodjeszaken gehad. Een grappig toeval is dat Femke - een medewerkster - vaak bezocht werd door haar vriend en latere echtgenoot Joost Eerdmans bij mijn zaak in Donner Boekhandel. Hij schreef aan zijn scriptie. Later kwamen we elkaar weer tegen in de Rotterdamse politiek.

Kortom, ik durf dus te zeggen, dat ik het wel en wee in onze stad op de voet volg. Maar natuurlijk zien en horen we niet alles. Via de website en de wijkraden kan u ons altijd op de hoogte houden van de zaken waarvan u vindt dat het anders en beter kan. Doen, want het is verschrikkelijk belangrijk.