De Sparta trommelaar, hoe lang nog?

2 March 2023, 06:00 uur
Columns
mainImage

Afgelopen zondag is bij de eliteclub Sparta een limonadepakje op het veld gegooid en werd de wedstrijd 10 minuten gestaakt.

Het clubbestuur en de lokale per spraken er schande over. Bij hun commentaar lieten ze doorschemeren zulk gedrag wel bij mijn club op Zuid te verwachten, maar niet bij het “beschaafde” Sparta.  Laat ik dan maar eens wijzen op een ergerniswekkende gewoonte tijdens de wedstrijden van de “fatsoenlijke” equipe uit West in vergelijk met een wedstrijd bij “de boeren op Zuid” *

Scheepstoeters

Op Zuid - bij Feyenoord dus – was het sinds ik me kan herinneren - altijd de gewoonte onze club aan te moedigen met een scheepstoeter. Deze konden aangeschaft worden bij een shiphandler, maar eigenlijk had iedereen wel iemand in de familie die zo’n koperen of messing toeter nog van het werk had. Als mijn club het veld opkwam (onder de eretribune met de rooie stoeltjes vandaan) werd er naar hartenlust geblazen. Ook voor het nemen van een corner gebruikten we onze toeters. Verder maakten we minder geluid en volgden de wedstrijd. De toeters hadden, als je er één achter je gebruikt werd, twee nadelen. Ten eerste was het geluid soms bijna letterlijk oorverdovend en ten tweede kwam er na langdurig gebruik langzaam maar zeker vocht uit druppelen; dat moest perse niet in je nek terechtkomen.

Gehoorstoornis

Bij een korte ziekte liep ik een gehoorstoornis op: ik hoor geluid op de achtergrond erg hard en luid. Soms wel leuk om een gesprek op afstand te volgen, zeker als docent bij het voortgezet onderwijs (gefluister op de achterste banken!) maar meestal erg irritant. Voor de Kerst is de onafgebroken stroom kerstliedjes in winkelcentra een reden voor mij om die centra te mijden. Aan de bridgetafel moet ik mijn best doen niet te luisteren naar het commentaar op tafels, waar ik nog moet spelen.

Trommels

Mijn bezoeken aan het voetbalveld zijn nihil geworden, sinds ik mijn seizoenkaart in de Kuip (vak D) heb opgezegd, wegens de te kleine stoeltjes en een nieuwe buurman van 150 kilo. Daarna twee keer uitgenodigd bij Sparta en daar is het bij gebleven. Bij Sparta mogen, in tegenstelling tot het Feyenoordstadion, trommelaars op de tribune. Dat is, als het gebeurt, niet alleen voor mij maar voor het gros van de bezoekers een gruwelijk geluid. Een volwassen man staat onafgebroken a-ritmisch (afgewezen bij de drumband?) lawaai te maken door op een trommel te beuken. Dat doet hij de hele wedstrijd door. Of het nu een aanval van Sparta of de tegenpartij is; gebeukt moet er worden. Wat bezielt iemand om op een zondagochtend zijn trommel in de auto te leggen en tegen zijn vrouw en kinderen te zeggen: “Papa gaat naar het voetballen?” Maar wat bezielt Sparta om trommelaars toe te laten om hun luidruchtige hobby ten koste van een heel stadion - zeker als je net voor hem zit - te beoefenen? Sparta is niet de enige club, die het toestaat weet ik, want op Studio Sport en ESPN wordt mijn gehoor ook regelmatig gepijnigd (afgelopen donderdag nog bij Heerenveen). Gelukkig kan ik dan het geluid uitzetten.

Fatsoenlijk gooien

Een goede kennis heeft me uitgenodigd om naar het Sparta stadion te komen. Helaas voor mij is het hele stadion tot en met de speelrichting veranderd; alleen het Kasteel is blijven staan. Het is dus geen nostalgisch bezoek aan mijn verleden, maar het kan wel heel spannend en gezellig bezoek worden. Het kan voor mij zelfs - ongeacht de uitslag - een voortreffelijke middag worden als die fatsoenlijke Spartasupporters in plaats van limonadepakjes en lege plastic bierglazen, die trommels afpakken en het veld opflikkeren.

Wel in de lege hoeken, want tegenstanders beschadigen, willen zelfs onfatsoenlijke Feyenoordsupporters zoals ik, liever niet.

 

* Spartanen weigeren de naam van de meest succesvolle Rotterdamse voetbalclub te noemen en hebben het over “Zuid” of “die boeren van Zuid” en zelfs ”die luitjes van Zuid” (bekakt uitgesproken)