mainImage

De stekker uit dat dramastadion en nu gauw

19 september 2020, 19:50 uur
Columns

Ja de stekker eruit! Dan gaan mijn gedachten altijd naar die zielige vertoning van Jolanda Sap van GroenLinks, die gigantisch voor lul stond met die stekkerdoos in de Tweede Kamer.

Dat staan er straks nog véél meer rond Feyenoord City, want dat nieuwe stadion wordt een drama dat alle drama’s overstijgt. 

De hofleveranciers van de Rotterdamse raadsenquêtes - de heren Adriaan Visser en Carl Berg en hun volgelingen - hebben al heel wat catastrofes op hun naam staan: Waterfront, Schiekadeblok, Warmtebedrijf. Zo’n 200 miljoen door het putje gespoeld en er komt straks nog een joekel bij. 

En wat was ook al weer de conclusie van de raadsenquêtes? Als je buiten in de regen loopt en je hebt geen paraplu, dan word je nat! De aanbeveling was: Vergeet je paraplu niet!  

We hadden ook nog een Hoekselijn, enz, enz!

Rotterdam heeft een geschiedenis van vele honderden miljoenen kostende treurspelen. Noem er nog maar even twee. De beroemdste is de Blunderput (museumpark-garage) en het Havenschandaal. 

30 augustus 2004 was een zwarte dag voor de haven van Rotterdam; de directeur van het Havenbedijf Rotterdam, Willem Scholten, werd aan de kant geschoven omdat hij Joep van den Nieuwenhuyzen tussen neus en lippen zo’n 100 miljoen via via in zijn kontzak had geschoven! De kosten waren het veelvoud.

Het volgende drama kondigt zich al weer aan: Feyenoord City! Althans het onderdeel: De nieuwe Kuip.

Mag natuurlijk nooit de nieuwe Kuip gaan heten!

Gaat ook nooit gebeuren, want onze hofleveranciers zijn al druk bezig om van dit dossier de grootste miskleun van deze eeuw te maken. En steeds meer mensen zien dat in.

De fabrikanten van de gebakken lucht braken de meest ludieke dingen uit hun strot en houden de feiten van een mislukking angstvallig buiten de informatie. En zo kennen we de heren weer! Ik heb ze vanaf 2002 van dichtbij meegemaakt.

Sommige ambtenaren en wethouders hebben een kleine piemel en willen een grote die imponeert. En daar kunnen grote projecten bij helpen en dan word je naam, vroeg of laat, ergens in neonletters geplaatst.

We zijn er nu achter dat Feyenoord het niet gaat redden in dat nieuwe stadion. De kneuzenbrigade die zich bij Feyenoord de titel van directie heeft laten aanmeten krijgt een microfoon. Mark Koevermans kondigt weer een jaar uitstel aan. Hij krijgt een voorgedrukt lijstje en gaat door met het uitkramen van onzin. Maar door die onzin is er al 20 miljoen door het putje gespoeld.

Het eigenbelang van personen weegt in dit dossier zwaarder dan het belang van de gemeente en Feyenoord. Dan praat ik over doorgeschoten ambtenaren en wethouders en misschien zelfs oude en nieuwe burgemeesters.

Alle experts zijn het er over eens dat die businesscase niet gaat werken en laten daar nou ook de genoemde investeerders in zitten die de moderne kuip zouden gaan dragen. Die hebben ook wel door dat het plan veel te hoog gegrepen was! 

Op directieniveau zou er een hele brede bezem door dat stadion moeten gaan. En daarbij dan vooral stadiondirecteur Jan van Merwijk niet vergeten, want die mogen we toch wel aanwijzen als de schuldige voor het verwaarlozen van onze geliefde Kuip. Misschien een goed idee om Jorien van de Herik weer eens uit het vet te halen? Die heeft wel eens meer het puin bij Feyenoord geruimd. 

Marchanderen

De kostprijs die genoemd wordt om een nieuw stadion te bouwen is het op lange na niet meer. Dat was prijspeil 2016. In 2023 zitten we op het dubbele. Met de meerkosten boven een miljard waarschijnlijk.

De go of no go moet nu echt door de gemeenteraad. Daar zijn velen van overtuigd. De standpunten en de lef van de PvdA Rotterdam, GroenLinks en Leefbaar Rotterdam zijn hierbij cruciaal. Maar ook de rol van de burgemeester, die nu veel te veel probeert zijn eigen plan te trekken. 

Met de afgesproken 40 miljoen bijdrage aan Feyenoord gaat het niet meer lukken, dus word er gemarchandeerd met cijfers en feiten.  

Aan die 40 miljoen stelde de gemeenteraad een groot aantal voorwaarden en afspraken die opgenomen zijn een vastgesteld in de zogenoemde Position Paper. Deze zomer spraken alle politieke partijen, zowel die van de coalitie als die van de oppositie, zich nog unaniem uit dat deze vastgestelde €40 miljoen de maximale bijdrage blijft aan het nieuwe stadion.

Maar er gaan nu toch geluiden dat het richting de 75 miljoen gaat? Ook hoor ik niets van de afspraak vastgelegd in de Position Paper (voorwaarde 12 nr 5) (*) over de reservering van 1,5 miljoen jaarlijks door de Feyenoord NV voor de verbouwing c.q. onderhoud van de Kuip!

(*) Vanaf  januari 2020 zet Stadion Feyenoord N.V.  jaarlijks een bedrag van € 1,5  miljoen op een reserve-account als incentive om de herontwikkeling direct aansluitend op de realisatie van het nieuwe stadion ter hand te nemen. Deze reserve-account bedraagt in 2023 €6 mln, mocht er voor die tijd nog geen contract met een aannemer of de opstallen verkocht zijn).

Ik zou er toch maar eens naar vragen voordat het te laat is.

Leefbaar mag dat ook doen. Ik hoor in mijn inner circle alleen maar kritiek op dat nieuwe stadion, maar niet van Joost Eerdmans. Moeilijk voor hem waarschijnlijk met dat halsbandje naar Rotterdam Zuid. Marco Pastors staat er als een bezetene aan te trekken.

En het alternatief is zo makkelijk. Renovatie. Kost de helft.