Rotterdam bouwt door. Weliswaar met flinke tegenwind, maar we hebben gelukkig een bouwwethouder die fietst en wie fietst weet in zo’n geval wat er te doen staat: niet op de pedalen gaan staan, niet heen en weer schudden en niet je jasje laten fladderen. De bouwwethouder is voorover gaan zitten en hield haar rug horizontaal. En zie: ondanks gestegen bouwkosten, hoge rentes en veel bezwaarprocedures wordt de stad alsnog op allerlei plekken ontwikkeld: Oostflank, Feyenoord City, de Kaai, de Merwevierhavens en de Rijnhaven. Het is maar een greep, want de stellingbouw siert de stad. Eigenlijk al 78 jaar.
Bovendien heeft de tegenwind de wethouder er niet van onthouden met maar liefst 60 partijen een doorbouwakkoord te sluiten teneinde op die manier de realisatie van voldoende (betaalbare) woningen te kunnen blijven garanderen.
En we hebben een meevaller: de wet betaalbare huur is inmiddels door de Eerste Kamer en is op 1 juli van kracht gegaan. Dit gaat helpen tegen alle excessieve huurprijzen in de grote steden. En daarnaast gaan we het kamerbeleid verruimen naar 4 personen en bouwen we veel studentenwoningen die straks bewoond zullen worden met individuele huurcontracten. Huurdersrechten worden hiermee de komende jaren flink beter beschermd en dat was hard nodig.
Kortom: we draaien aan de knoppen, ook met behulp van landelijke wetgeving om de wooncrisis aan te pakken en de bestaande voorraad beter te benutten. Dus ook de leegstand gaan we te lijf, want die is ongewenst. Ook die van kantoorpanden. De gemiddelde wachtlijst voor een sociale woning is acht jaar, met negatieve uitschieters tot wel twintig jaar. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen en dat betekent we ook de doorstroming naar de vrije sector verder moeten activeren. Daar zit geen rechts of geen links tintje aan. Dat is een must, dus we doen dat samen.