De terreur van de fietser

1 May 2025, 19:21 uur
Columns
mainImage

Van alle kanten komen ze en dan nog vaak op hoge snelheid. Je komt ogen en oren tekort om het allemaal bij te houden en je wordt regelmatig en ineens als medeweggebruiker geconfronteerd met een tweewieler die daar helemaal niet mag zijn en dus daar ook niet verwacht wordt.

Onkwetsbaar, want ook al worden alle verkeersregels overtreden, de automobilist is het haasje. Een mooi uitgangspunt voor een zg. zwakke verkeersdeelnemer, mits deze zich houdt aan de regels van het verkeer.

En die regels zijn ontworpen om juist iedereen veilig te kunnen laten deelnemen aan datzelfde verkeer.

In de wet is, voor zover ik dat kan terugvinden, rond de eeuwwisseling in artikel 185 van de Wegenverkeerswet de aansprakelijkheid bij ongelukken geregeld. Deze wet is tot stand gekomen in een totaal ander tijdsbeeld en bracht veel duidelijkheid en beschermde de zwakke verkeersdeelnemer. De automobilist werd gedwongen veel meer dan voorheen rekening te houden met onbeschermde medeweggebruikers. Ook de voorrangsregels werden gewijzigd in het voordeel van de fietsers en bromfietsers. Een goede zaak!

Maar wat is nu de praktijk…..

Door de elektrische ondersteuning zijn de snelheden van de tweewielers enorm toegenomen. Het aantal bakfietsen (dus bredere tweewielers) neemt hand over hand toe. Door het gedogen van illegale elektrische steps en (opgevoerde) fat bikes staat de deur voor onverantwoorde verkeersdeelname helemaal open.

Daarbij komt dat het gebruik van de mobiele telefoon enorm is toegenomen en dat de pakkans bij het gebruik op de fiets dermate laag wordt ingeschat dat ik weinig moeite hoef te doen om te constateren dat dat ding voor de snufferd eerder regel dan uitzondering is. Ja, zelfs met een bakfiets vol kinderen voor je neus en dan nog je mobieltje gebruiken! Ongehoord! Met je kostbaarste bezit in het zicht en dan zoveel risico lopen? Ik kan er niet bij!

Daarbij komt dat de gemeente Rotterdam ongewenst gedrag van fietsers faciliteert door het ophangen van ontheffingsborden voor fietsers en bromfietsers in de Rotterdamse wijk Schiebroek, eigenlijk alleen omdat men niet in staat is te handhaven. Dus, doe je iets maar vaak genoeg fout, dan zorgen wij er als gemeente voor dat het gelegaliseerd wordt. De omgekeerde wereld en juist een signaal dat in deze ordeloze tijd niet afgegeven zou moeten worden.

Wat mij betreft moet de wet nodig aangepast worden waar het gaat om de bepaling dat jongeren onder de 14 jaar nooit de schuld krijgen, ook al hebben ze willens en wetens alle mogelijke verkeersregels overtreden. Ontelbare vaak nog jongere kinderen racen met ongekende snelheden op hun van hun ouders gekregen en vaak opgevoerde fat bikes door het verkeer. Onverantwoord! En ze komen er mee weg? Dat kan toch niet waar zijn?

Het kan toch niet zo zijn dat andere verkeersdeelnemers zonder discussie moeten opdraaien voor de mogelijke kosten.

We leven in een tijd waarin het zich houden aan regels ver te zoeken is. Het hebben van respect voor de medemens, het fatsoenlijk omgaan met de ander lijkt een vooroorlogse waarde. We hebben nog steeds niet door dat die ontwikkeling uiteindelijk in ons nadeel werkt.

Waar is het omzien naar elkaar?

Juist in het verkeer is alleen deelname veilig als we meer waarde hechten aan voorrang verlenen dan aan voorrang nemen. Dat geldt zeker ook voor automobilisten,

Dus, kom op. Neem je verantwoordelijkheid en hou je aan de regels van het verkeer.

Heer in het verkeer.

Een oude slogan die weer nieuw leven ingeblazen moet worden.