De tragedie van Oekraïne

5 April 2024, 17:20 uur
Columns
mainImage

‘Er moet een democratische corridor komen met Frankrijk, Duitsland, Polen en Oekraïne. De laatste is daarin cruciaal. Om de hegemonie van de laatste overgebleven supermacht Amerika te garanderen.’

Tja.

Voordat ik nu als een Ruslandtrol wordt beschouwd, het zijn mijn woorden niet. Sterker het zijn de woorden van een Amerikaan in 1997. En niet de eerste de beste.

Dat is Zbigniew Brzezinski, veiligheidsadviseur van de presidenten Lyndon B Johnston en Jimmy Carter. Ook had hij grote invloed op Bill Clinton. Toevallig net de president die na de ineenstorting van het Sovjet Rijk moest handelen met het nieuwe Rusland. Zbigniew Brzezinski heeft het allemaal beschreven in The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives (1997). Een boek waar hij de nieuwe wereldorde beschrijft en waarin staat hoe Amerika de hegemonie over Middle Earth moet veroveren en behouden.

Vreemd genoeg, niet echt, al dertig jaar staand beleid van de U.S. En ja, de CIA is aanwezig in Oekraïne.

Dus, ik verzin het niet zelf.

Het boek is een afgeleide van het grote British Empire beleid om een cordon langs Rusland, China en het Ottomaanse Rijk te leggen waar ze niet uit konden ontsnappen.

Want wie het Euro Aziatische continent beheerst, beheerst de wereld. Dat wisten de Britten al maar ook Zbigniew Brzezinski. Hij heeft het al bijna dertig jaar geleden opgeschreven. Gewoon te bestellen bij Bol.com.

Hij beschrijft ook dat Oekraïne weleens moeilijk zou kunnen worden omdat Rusland Oekraïne als eigen land beschouwd. Door de historie van eeuwen. Zeker de Krim, beschrijft Zbigniew Brzezinski, is een teer punt en wordt beschouwd als grondgebied van Rusland.

Dertig jaar geleden. Na de ineenstorting van het Sovjetrijk. Hij zag het vrij duidelijk. Strategisch gezien dan. En denk niet dat Zbigniew Brzezinski het uit z’n duim heeft gezogen en dat hij niet het beleid mede heeft beïnvloed en bepaald. Daarvoor was hij te belangrijk en de geschiedenis heeft hem gelijk gegeven.

Dan vraag ik me toch af of Rutte, Ollongron en de jongens en meisjes van Volt weleens boeken lezen.

Nu is er geen weg terug. Er zijn te grote belangen om Oekraïne binnen de westerse invloed te houden. Of wat er nog van over blijft. Daar mogen wel wat soldaten aan opgeofferd worden. Vooral daar. Ook mogen er wel wat dollars heengaan. Paar miljard?

Want, en dit zijn wel mijn woorden, we kopen uitstel om onze defensie op pijl te brengen. Oekraïne mag de kolen uit het vuur halen. Vertragen is de strategie. Realpolitik.

Nadat Rutte eigenhandig onze tankdivisie heeft afgeschaft een wrange constatering.

Laat ik maar niet vertellen wat Zbigniew Brzezinski schrijft over Taiwan…