De Uil van Minerva lijdt aan ernstige vogelgriep

17 March 2023, 16:26 uur
Columns
mainImage

Je zal nu toch maar de vader of moeder van Thierry Baudet zijn. In vier jaar tijd is je kind van grote verkiezingswinnaar verworden tot de schlemiel van het Binnenhof. 

Zelf heeft het manneke ’t nog niet helemaal door; zijn opkomst na de voor Forum desastreuze uitslag oogde alsof hij zojuist rechtstreeks tot minister-president was gekozen. Maar als vader of moeder besef je natuurlijk maar al te goed dat jouw ventje compleet van het pad is. Alleen, het blijft toch je kind.

Voor vader Marcel Baudet - historicus en conservatorium-docent - en moeder Beatrijs Brand - schoolpsycholoog - moet het harde dobber zijn dat Forum voor Democratie dankzij hun kind is verworden tot een marginaal extreem-rechts partijtje. De Baudets zijn een keurige academische familie met Indische wortels, waarin vooraanstaande hoogleraren en gerenommeerde musici voorkomen. 

Met de kleine Thierry liep ’t sinds hun echtscheiding niet altijd even lekker. De püber woonde afwisselend bij zijn vader en moeder. Op het gymnasium was hij een geïsoleerde jongen die veel werd gepest. Maar eenmaal op de universiteit ging ’t beter met de excentrieke romanticus die ook toen al van provoceren hield. Een wetenschappelijk loopbaan zat er niet in, een journalistieke carrière evenmin.

Maar uiteindelijk gloort er dan ineens een stralende toekomst op het Binnenhof. Een studentikoos praatgroepje is uitgegroeid tot een heuse politieke partij, die een enorme massa aanspreekt. Er wordt al gedroomd van een ministerspost en misschien zelfs op den duur de baan van minister-president. Vader Marcel houdt niet van politiek, die kookt en schaakt liever met zoonlief, maar mama Beatrijs wordt zelf ook actief voor FvD.

Anti-semitisme

Echter vanaf het moment dat ‘De uil van Minerva is neergedaald’ gaat het mis. Rumoer over anti-semitisme en het boreale Europa leiden al snel tot interne partij-conflicten, die de euforie van de enorme verkiezingswinst overschaduwen. Baudet stapt op en dan toch weer niet. Prominente partijleden van het eerste uur vertrekken met slaande deuren, worden geroyeerd of splitsen zich af met hun zetels in zowel provincie, als Eerste Kamer en gemeenteraad. 

In de media duiken Baudets contacten op met extreem-rechtse types als de Franse Holocaust-ontkenner Jean-Marie Le Pen, de Amerikaan James Ronald Kennedy, propagandist van het Zuidelijk nationalisme en met Jared Taylor: racist, antisemiet, leider van de White Supremacist Movement en een van de voormannen van de alt-rightbeweging. Het  plaatst Thierry Baudet steeds meer in de hoek van de bruinhemden. 

Later komen daar de viruswappies bij en inmiddels is Thierry Baudet de grootste pleitbezorger van Poetin in de Tweede Kamer. Alleen zijn eigen slinkende aanhang neemt hem nog serieus. Thierry’s neef Xavier doet in het Leids universiteitsblad Mare een boekje open over zijn familielid om te concluderen: “Ik vind het heel akelig dat de naam Baudet synoniem wordt met het tegenovergestelde van wat de familie representeert.”

Gedecimeerd

De uil van Minerva lijdt inmiddels aan een ernstige vorm van vogelgriep. Forum is gedecimeerd, voorbijgestreefd door ‘de verraders’ van JA21 Financieel hoeven pa en ma zich vooralsnog geen zorgen te maken over hun ontspoorde zoon. Het Tweede Kamerlidmaatschap is goed voor €124.000 per jaar. En als fractievoorzitter krijg je zelfs nog wat extra. Bovendien zijn er nog de inkomsten van boeken en van duistere - al dan niet Russische - bronnen waar Thierry geen duidelijkheid over wil verschaffen.

Maar het blijft voor ouders natuurlijk moeilijk om te zien wat er allemaal met je kind gebeurt. Het succes lag voor het grijpen: een beschaafde rechtse partij, minder radicaal dan Wilders’ PVV. De enige kapers op de kust leken de politieke glibberpaling Joost Eerdmans en huisjesmelker Wybren van Haga; normaliter geen concurrentie voor good-looking Thierry. Maar uiteindelijk wordt zoonlief weggevaagd en gaat een dikke pseudo-boerin met zwart geverfd haar er met de buit vandoor.