De VVD is zo achterlijk nog niet

9 April 2019, 14:57 uur
Columns
mainImage

Waarom monden politieke discussies over het Rotterdamse woningbeleid altijd uit in een klaagzang over het feit dat de hoeveelheid sociale huurwoningen de komende jaren zo flink gaat afnemen? Waarom slaagt bijvoorbeeld coalitiepartij VVD er nooit in om een soort promotiefeestje te maken van haar - door de overige coalitiepartners compleet overgenomen - beleid van ‘bouwen, bouwen, bouwen’ in het duurdere woningsegment?

Dat komt omdat de kritiek op het sloopbeleid van de zittende machthebbers steeds geloofwaardiger aan het worden is. Daarentegen zijn de verhalen van de VVD en haar vijf coalitievrienden over de vermeende voordelen van hun bouwbeleid veel minder geloofwaardig.

Ze scheppen graag op dat er de komende jaren veel peperdure appartementen met mooi uitzicht over de rivier bij komen. Maar dat vinden alle partijen - zowel links als rechts - een goede zaak. Het enige verschil tussen enerzijds de coalitiepartijen (alsmede Leefbaar Rotterdam dat een afname van de sociale voorraad al jarenlang predikt) en anderzijds de linkse partijen is dat het hen dwarszit dat er de komende jaren steeds minder betaalbare woningen in Rotterdam zullen overblijven.

Denk, SP, 50Plus Rotterdam, PvdD en Nida kunnen echter roepen en klagen wat ze willen. Hun kritiek is aan dovemansoren gericht. Het enige wat zij voor elkaar krijgen, is dat hun geklaag over het gemeentelijk bouwbeleid telkens weer de ‘sfeer verpest’ als er weer eens gepraat wordt over bouwen, bouwen, bouwen.

VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans, de bedenker van die kreet, zal het overigens een zorg zijn. Pas in 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Tegen die tijd is Rotterdam weer voller gebouwd met dure woningen en zijn er weer een paar duizend goedkope, slechte onderhouden sociale huurwoningen gesloopt. Gunstig voor Karremans. Want die kopers van dure woningen zullen best weleens op de VVD kunnen gaan stemmen. Dat terwijl het electoraat van linkse partijen intussen is verhuisd naar Spijkenisse.

Het is niet voor niks dat Karremans is uitgeroepen tot politicus van het jaar in Rotterdam...