Een deken en wat kaarsen. Ja, vanwege het energiefiasco

20 September 2021, 17:42 uur
Columns
mainImage

Van het weekend heb ik een deken gekocht, een doos rode wijn en een paar kaarsen. Ik kan u hetzelfde aanraden, daarover later meer.

Op het Vaanplein, net ten zuiden van Rotterdam, plant de Gemeente Barendrecht de bouw van windmolens. Dat was al enige tijd bekend. Vorige week werd duidelijk dat deze windmolens 250 meter hoog worden in plaats van de eerdergenoemde 150 meter. Zorgwekkend voor veel inwoners van Barendrecht maar ook voor de inwoners van Rotterdam-Zuid door de slagschaduw en mogelijke geluidsoverlast.

Recente jurisprudentie van de Raad van State geeft juist aanleiding om op deze ontwikkeling zeer kritisch te zijn. Toch gaat men door met de bouw van deze giganten aan de rand van Rotterdam. Het moet vanwege “de wens om in 2050 klimaatneutraal te zijn”. 

Klimaatwethouder Arno Bonte hoor je niet over deze giganten. Bas Kurvers, verantwoordelijk voor het bouwen en aardgasvrij maken van woningen, evenmin. Daarom hebben wij vorige week maar vragen gesteld.

In de tussentijd werkt men in Rotterdam gestaag door aan het gasvrij maken van huizen in de zogeheten Rotterdamse proeftuinen.

Vreemd hoor ik u denken, er zijn nog steeds 0 huizen van het gas af in de Rotterdamse proeftuinen?

Dat klopt. Het college heeft dat ook niet als doel gesteld in het college akkoord 'Nieuwe energie voor Rotterdam', het doel is anders geformuleerd: 'Tenminste 10.000 bestaande woningen zullen we (voorbereiden op het) aardgasvrij maken'.  U ziet 'voorbereiden op het' vetgedrukt staan en dat is niet zonder reden. 

Dat is de reden dat de laatste weken en maanden nog snel nieuwe proeftuinen worden aangekondigd in Pendrecht maar ook in Reyeroord-West en Reyeroord-Oost.

Juist zodat het college kan stellen dat in ieder geval de voorbereidingen zijn getroffen. Dus wel folders printen, en informatieavonden organiseren, maar geen huizen van het gas halen. Het kost wat, maar dan heb je ook wat: helemaal niks. 

Dat is ook logisch want het is onhaalbaar en onbetaalbaar om alle Rotterdamse huizen van het gas af te halen. 

Van het weekend las ik dat door alle groene energieplannen de energierekening fors zal gaan stijgen. 

''Betaalde een gemiddeld vierpersoons huishouden een jaar geleden nog 507 euro voor gas en licht op jaarbasis, exclusief belastingen en heffingen, inmiddels is dat opgelopen naar 1229 euro”, zegt Sanne de Jong-Bins van online vergelijker Gaslicht.com.

Dit is te wijten aan de oplopende tekorten aan gas en de kostbare opwekking van stroom. Eerder constateerde Pricewise al dat de vraag naar gas groter is dan het aanbod. Ook de opwekking van elektriciteit is erg duur, doordat er lange tijd relatief weinig zon en wind was, aldus Pricewise.

Groene energie is dus fors duurder.  

In de tussentijd maken ook kolen weer een comeback. “Nederlandse kolencentrales produceerden in het eerste half jaar van 2021 bijna vijftig procent meer stroom dan in dezelfde periode een jaar eerder.” Als de keuze gemaakt moet worden tussen geen energie en energie uit kolen, is de keuze van de consumenten duidelijk. Terecht.  

Hoe zat het ook alweer met kernenergie of schonere thorium? Dat is nog steeds onbespreekbaar.

“Onbetaalbaar”.
“Lukt niet binnen 10 jaar”.
Ga zo maar door. 

Kleingeld

Ten onrechte zo lazen we afgelopen weekend in de Volkskrant: Om tot een eigen [thorium] reactor te komen, en in de toekomst niet afhankelijk te zijn van China, moeten een of twee Europese landen bereid zijn een paar honderd miljoen te steken in een demonstratiereactor, vergelijkbaar met de bouw van de Iter-kernfusiereactor in Frankrijk. ‘Als je ziet hoeveel er naar de energietransitie gaat, is dit in feite kleingeld.’

Een uitspraak van professor Kloosterman, hoogleraar reactorfysica aan de TU Delft. 

Ook pleit Kloosterman ervoor om nu alvast enkele kerncentrales te bouwen, zodat het aandeel CO2-arme energie sneller groeit en de kans groter is dat de wereld de klimaatdoelen haalt. Deze conventionele kerncentrales kunnen stap voor stap worden vervangen door gesmoltenzoutreactoren op thorium, zodra de technologie gereed is.

Volgende week gaat de Rotterdamse Gemeenteraad eindelijk het gesprek aan met professor Kloosterman onder andere over de mogelijkheid van thorium en mini-kerncentrales. Wij hopen op een open debat zonder de oude dogma’s. 

Van de winter zal ik om kosten te besparen de thermostaat maar iets lager zetten. De deken heb ik al vast gekocht. Een slokje rode wijn geeft wellicht nog iets extra warmte.

De kaarsen zal ik aansteken voor de Haagse en Rotterdamse bestuurders, in de hoop dat zij snel een nieuwe baan vinden na dit energietransitiefiasco.