Een producent is heel iets anders dan een zender

23 March 2023, 05:55 uur
Columns
mainImage

Ach, laat ik 'n keer een column schrijven waar ik werkelijk verstand van heb.

Media.

Naast natuurlijk dat ik in de gemeenteraad FeyenoordCity vanaf het begin heb ontdaan van wensdenken zonder financiële onderbouwing. Sorry Abu. Of dat we over het Warmtebedrijf gelijk hebben gekregen. Of… Ach waar heeft de SP eigenlijk geen gelijk in gekregen? Zeg het maar.

Bij de verkiezingen. Tja, daar heeft iedereen een punt, maar ik zeg daar niets over.

Ik heb verstand van de media.

En ik sta versteld hoe de kille persoonlijkheid van John de Mol iedere keer weer de verkeerde beslissingen neemt. Neem Half 8. Ooit voor zijn zoon opgezet. Heel SBS ademt de nietszeggendheid uit van De Mol. Heeft geluk gehad met die halve zolen van Inside. Maar ik weet toevallig dat John de Mol geen smaak heeft. Zelfs niet voor een campingzender die door Fons van Westerloo geniaal tegenover RTL is gezet.

Laatste interview met Harry de Winter met Jeroen Pauw gezien? Twee fenomenale vakmensen. Wat zei Harry de Winter? Een producent is iets heel anders dan een zender. Ander vak.

En dat is zo.

Het is het samenstellen van een symphonie. En John de Mol is de pauken. Het geweld.

Niet de subtiliteit waar de media het van moet hebben.

Geloof me, ik heb Rails gedaan. Ooit stonden we op een grens. Werden we een medium in de trein dat modern, op de golf van de tijd zou opereren of gingen we door met de meest succesvolle column van Mart Smeets? Wij dachten van niet.

En nu Half 8. John weet niet wat hij weggooit. Het is groeiend. En iedereen weet in medialand dat je signature programs hebt. Geen kijkcijferkanons maar programma’s die je zender bepalen.

En dat is naast Inside. En ik durf nog wel meer te zeggen dat is Half 8. 

Het zijn de parels die je medium bepalen. En voor deze zender, site en soms nog ouderwetse nieuwssite: dagblad 010. Wat is jouw, ons bestaansrecht, redactioneel? 

Wat is onze raison d'être?

Ronald Sørensen

En ik maak echt geen geintje.