Dagblad010 | Elke zondag bevrijdingsdag

Elke zondag bevrijdingsdag

mainImage

Het waaide lekker door op 5 mei. Prachtige wolken aan de hemel waar regelmatig het zonnetje tussen te voorschijn kwam. Een prachtige dag om Bevrijdingsdag te vieren. Veel woningen, kerken en andere gebouwen waren getooid met de Nederlandse vlag om het feestelijke karakter van deze dag te onderstrepen.

Op weg terug van de kerk viel me ineens op hoe de wind met de vlaggen speelde. Ze wapperden vrolijk. Soms ging de wind weer liggen om zich even later weer op te richten. Ik ben ’s middags nog speciaal op de fiets gesprongen om het de bekijken en er wat filmpjes van te maken.

‘Vrijheid’ noemde ik het filmpje dat ik op Instagram postte en dat is eigenlijk een hele vreemde titel bij zo’n beeld. Hoezo vrijheid? Die vlag wordt enorm beperkt! Met een touw aan een mast. En telkens als de vlag z’n vrijheid wil pakken, gedreven door de wind, wordt hij hardhandig geconfronteerd met de werkelijkheid van de vlaggenmast.

Toch is die wapperende driekleur het beeld van onze vrijheid. Zonder de verbinding met de vlaggenmast zou het een armoedig beeld worden. De bevrijding zou verkreukeld en besmeurd eindigen onder een auto of in een plantsoen.

Ik moest aan dit beeld denken bij de voorbereiding van de raadsvergadering van volgende week. Op de agenda staat dan een initiatiefvoorstel van Denk, D66, Leefbaar Rotterdam en de SP om de winkeltijden te verruimen, zodat op zondag de winkels in heel Rotterdam open kunnen van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Zo willen de initiatiefnemers aan ondernemers en consumenten maximale keuzevrijheid bieden.

Dit onzalige voorstel is als het losmaken van het touw van de vlag in de hoop dat de vlag dan nog mooier en beter wappert in de wind. Met een verdergaande verruiming van de winkeltijden gooien de initiatiefnemers de vlaggenmast van onze vrijheid weg, een collectief moment, een ankerpunt dat helpt om de stad de rest van de week te kunnen laten wapperen en shinen.

Dus gemeenteraad van Rotterdam, doe het niet! Maak dat laatste touwtje niet los en koester het heerlijke zondagochtendgevoel van een stad in rust. Een gevoel dat je op geen enkele andere dag kan ervaren – in je bed, tijdens het joggen of op weg naar de kerk. Laat dat gevoel niet voor eens en voor altijd verdwijnen. Geniet van de rust en de vrijheid. Laat het elke zondag een beetje Bevrijdingsdag zijn.

 

Gerben van Dijk is burgerraadslid van de ChristenUnie-SGP Rotterdam