Eso beso, mmm that kiss!

27 August 2023, 20:36 uur
Columns
mainImage

Dat had de 82-jarige Paul Anka nooit durven dromen: dat zijn zestig jaar oude wereldhit Eso Beso weer volop in de belangstelling zou staan. En dat allemaal dankzij het verhitte voorzittertje van de Spaanse voetbalbond. Maar vooral dankzij een gevaarlijke cocktail van verontwaardiging, fanatiek feminisme en de FIFA deugmaffia.

Mmm, eso beso, ooh that kiss / Aah, eso beso, ooh your kiss / It's got something, don't know what / But whatever it's got, it's got a lot. Lekker op een playa in de Spaanse zon, met een ondeugend drankje en ergens in de verte een transistorradiootje waar Paul Anka uit komt. De warmbloedigheid omhelst je, je hormonen raken op drift, de zevende hemel is binnen handbereik.

Zo ook op die gewraakte 20ste augustus, maar dan in Australië. De Spaanse voetbalvrouwen hadden zojuist het favoriete Engeland van coach Sarina Wiegman met 1-0 verslagen en mochten zich voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen noemen. Dit was groter dan de Armada, Salvador Dali, de hele familie Iglesias en Sinterklaas bij elkaar. Dit gingen we vieren zoals een titel nog nooit was gevierd. Alle remmen los, god bestond echt en ejaculeren kon opeens ook geestelijk.

Luis Rubiales stond te popelen op het podium. Als trotse preses te wachten op zijn vrouwen die de gouden medailles in ontvangst kwamen nemen. Miljoenen toeschouwers wereldwijd zagen het gebeuren. Zagen het aankomen. Waren er getuige van dat de blijdschap van Luis met de seconde groeide. Inclusief begeleiding een kleine dertig speelsters die hem omhelsden, zich zielsgelukkig in zijn armen wierpen en hun nog bezwete lenige lichamen een voor een in het zijne drukten. Om elk middel sloeg hij hongerig zijn armen, het moet hem steeds gekker van geilheid hebben gemaakt.

En toen kwam aanvoerder Jennifer Hermoso tegen hem aan schurken. Wat ze tegen hem zei blijft voor altijd tussen beiden. In elk geval werd die felicitatie hét hoogtepunt van het WK: Luis en Jennifer kusten elkaar op de mond. Eso beso! Even maar, pats boem smak. Nee, hij duwde zijn tong niet tot aan de huig in haar mond. Zijn handen betastten evenmin haar borsten of billen. En, voor zover wij het als kijker konden beoordelen, zijn geslachtsdeel bleef ook keurig opgerold zitten op de plek waar hij een paar uur eerder was opgeborgen.

Niets aan de hand. Zou je zeggen. Maar nee, dit gedrag bleek toch verre van betamelijk. Vond zo’n beetje heel de wereld. Eerst dacht ik aan een goede grap, maar het was toch echt zo: grensoverschrijdende blijheid zorgde ervoor dat voorzitter Rubiales van het ene op het andere moment als crimineel werd neergezet. Schorsen die man, vond opeens iedereen die er verstand van had, uit z’n functie ontheffen en nooit meer iets bestuurlijk laten doen. De FIFA deed ook gretig deugend voor de publieke opinie een duit in de zak en schorste de misdadiger voorlopig voor negentig dagen, in afwachting van een onderzoek. Alsof de FIFA er iets over te zeggen heeft wie de voorzitter van de Spaanse voetbalbond is. En alsof de FIFA zelf bestuurlijk zo zuiver op de graat is. Of zullen we het een andere keer maar over corruptie en het schenden van mensenrechten hebben?

Hoe dan ook, ons werd maar weer eens ingewreven dat vrouwen zwaar worden onderdrukt, zelfs op een voetbalveld. En dat in Spanje mannen onverminderd de dienst uitmaken en vrouwen slaafjes zijn. Hermoso voegde er voor een geregisseerd leger camera’s en microfoons aan toe dat ze op geen enkel moment had ingestemd met de kus en niet zal toestaan dat haar woorden in twijfel worden getrokken.

Ook bijzonder: alle Spaanse voetbalvrouwen weigeren nog langer voor hun land uit te komen zolang Rubiales niet is ontslagen. Ik zou zeggen, zo’n dreigement moet je bestrijden met dezelfde wapens. Simpelweg tegen ze zeggen dat ze die weigering terugnemen of dat anders hen de wereldtitel wordt ontnomen. Zou mooi zijn: is Sarina Wiegman alsnog wereldkampioen.

Zo. En nu eens kijken of ik een YouTube linkje naar Jennifer Hermoso kan sturen met Eso Beso. Maar misschien vindt ze het wel fijner als ik haar de Spaanse versie stuur van die grote hit van Frans Duijts: Jij Denkt Maar Dat Je Alles Mag Van Mij…