Wat eten we vandaag in de tangsi? Dat ligt er maar net aan wie “we” is. In het kookboek van Lin Scholte vond ik een antwoord op die vraag, waardoor weer nieuwe vragen ontstonden.
Dat kookboek heet 'Lekker koken van Sabang tot Merauke. Oude en nieuwe recepten uit de Wonderlijke tropenkeuken' (1972). Toen ik indertijd de romans van Lin Scholte bundelde, zat dit kookboek er niet bij. Want het was geen roman. Maar wel zit dit kookboek vol verhalen, waardoor je meteen ook wilt koken, als je tenminste een zekere basiskennis bezit.
Dit boek was bepaald niet bedoeld voor de doorsnee Hollandse huisvrouw (m/v). Wist die wat een tampatje was, hoe je moest uleken?
Ik bedoel.
Lin Scholte neemt ons mee naar een tangsi nabij Soerabaja, waar haar grootouders Tumirah en Wagiman met de kinderen wonen. Een van die kinderen is Djemini. Zij zal later de moeder van Lin Scholte worden. Djemini is in dit verhaal zo'n zeven jaar oud en ze heeft belangstelling voor de buren, de familie Bidin. Dat komt omdat ze zo lekker eten:
“Namelijk sajur asem met pèpèsan teri. Iedere avond zodra de Bidins zich aan onbescheiden blikken onttrokken door de afscheidingen rond hun tampatje dicht te trekken, zette de kleine Djemini zich op haar post. Te weten: op het bovenbed van hun tampatje onder het voorwendsel dat ze zoet ging spelen.
Ze zag hoe de eet-tikar op de vloer van Bidins tampatje werd uitgerold, waarna de familie zich er in een kring op neerzette. De ivoorwitte rijst bolde boven de rand van de emaille vergiet, toen deze op de tikar werd neergezet. Daarnaast stond de ijzeren eetketel waarin de sajur asem sampte. De wasem sloeg eraf toen Wah Bidin het deksel van de ketel lichtte.”
Dit stukje alleen al wekte bij mij een verlangen te weten naar wat eten de Bidins en zou ik dat ook kunnen eten?
Van Sajur Asem zoals door de Bidins gegeten, gaf Lin Scholte het recept. Er staan ingrediënten in als labu siam en daon melindjo, deze laatste kan vervangen worden door raapstelen, maar ja, dat at de familie Bidin niet. Of alles te krijgen is in een goede toko, moet ik hopen. In het recept zelf staan aanwijzingen als: 'Ulek alle bumbu ingrediënten fijn uitgezonderd de laos en salambladen.'Hoe lang alles moet, en met welk resultaat precies staat er niet bij. Dat is misschien typerend voor de Indische keuken, daar heb je gevoel voor nodig. En vermoedelijk iemand die het aan je voordoet, want wat begint een mens met een kookboek? Uiteindelijk weinig, is mijn vrees.
https://www.indischeschrijfschool.nl