Feyenoord smacht naar frisse wind

26 April 2019, 16:06 uur
Columns
mainImage

Het sentiment rond Feyenoord is zowaar een beetje positiever geworden de laatste weken. Na vijf overwinningen op rij heeft de ploeg zich verzekerd van de derde plek op de ranglijst, en daarmee Europees voetbal in het komende seizoen. Met dank aan concurrent AZ, dat de laatste weken onverwacht een hele berg punten liet liggen. Vooral om die reden kon Feyenoord uiteindelijk een onoverbrugbaar gat slaan met de vierde plek.

Feyenoord kan en mag niet blij zijn met deze afloop. Daarvoor is er dit seizoen te veel misgegaan. Gezien de financiële mogelijkheden in Eindhoven en met name Amsterdam, is de derde plek normaal gesproken het maximaal haalbare. Maar het gat naar boven is veel en veel te groot geworden. Met acht verliespartijen tegen veelal middelmatige clubjes heeft Feyenoord er een potje van gemaakt. Daardoor kon AZ enkele weken geleden de derde plek zelfs even overnemen. Zoals gezegd had Feyenoord daarna de mazzel dat de Alkmaarders vervolgens week na week punten lieten liggen.

Het zegt alles dat Feyenoord voor het behalen van Europees voetbal afhankelijk werd van AZ. Feyenoord was het aan zijn stand  verplicht om de top-2 in de nek te hijgen, en om flink afstand te nemen van alle overige clubs. Maar dat heeft er geen moment in gezeten. Het was daarom een seizoen om heel snel te vergeten.

Veel supporters snakken intussen naar een frisse wind, zowel sportief als bestuurlijk. De relatie tussen clubleiding en aanhang is slechter dan ooit. Bij de supporters is een diepgeworteld wantrouwen ontstaan richting directie en bestuur. De verafschuwde plannen voor een nieuw stadion spelen hierin een grote rol. De hoop was gevestigd op Jan de Jong, maar in navolging van zijn voorganger Eric Gudde heeft ook hij supporters voorgelogen.

Daarnaast zien supporters al jarenlang met lede ogen aan hoe de ene na de andere traditie om zeep wordt geholpen. De eerste training van het seizoen, de laatste training voor de klassieker, de open dag. Ooit waren het hoogtepunten. Daar is weinig tot niets meer van over. Burgemeester Aboutaleb eiste enkele jaren geleden dat de relatie tussen club en supporters zou verbeteren. Maar daar hoor je hem niet meer over. Om een werkelijk goede verstandhouding te krijgen, zouden heel veel mensen het veld moeten ruimen. Er zijn diepe wonden geslagen, er is veel gelogen en bedrogen. Alleen met nieuwe mensen aan het roer kan de lucht worden geklaard.

Dat veel supporters helemaal klaar zijn met de club, is de afgelopen weken in het stadion pijnlijk duidelijk geworden. Bij diverse thuiswedstrijden waren er vele duizenden lege plekken. Dat is jarenlang niet gebeurd. Het krediet van Feyenoord begint op te raken. De oorzaak daarvan ligt in het gevoerde beleid, waar veel supporters schoon genoeg van hebben. Het valt ook te vrezen dat het aantal seizoenkaarten komend seizoen sterk zal achterblijven bij de jaren ervoor. Tot nu toe hebben 17.500 supporters hun seizoenkaart verlengd. Dat is weinig, als je nagaat dat dit seizoen 32.000 mensen een seizoenkaart hebben.

Voor wat betreft het sportieve deel gaat Feyenoord komend seizoen vooral inzetten op de jeugd. Dat is een goede zaak. Zelf opgeleide spelers hebben per definitie meer krediet bij de achterban. Bovendien is het een genot om een jonge middenvelder als Orkun Kökçü aan het werk te zien. Als eigen jeugdspelers extra frisheid in de selectie kunnen brengen, is dat meer dan welkom. Het kan de sfeer en het vertrouwen op de tribunes direct een positieve boost geven.

Het huidige elftal zit al geruime tijd op dood spoor. Daarom wordt het hoog tijd voor nieuwe gezichten, meer betrokkenheid en een betere wedstrijdinstelling. Alleen op die manier kan Feyenoord de sportieve bloedarmoede achter zich laten.

De journalist Boudewijn Warbroek (1963) bezoekt wedstrijden van Feyenoord sinds 1975. Hij werkt als vrijwilliger voor supportersmagazine Hand in Hand en Stadion Sport Nieuws, en schreef mee aan ruim tien boeken over Feyenoord.