Flexwoningen zijn niet ‘gewoon’ sociaal

29 June 2022, 23:28 uur
Columns
mainImage

Flexwoningen voor statushouders, studenten, jongeren en/of mensen die in een scheiding liggen, worden niet meegerekend in het segment sociale huurwoningen.

Dat vertelde wethouder Chantal Zeegers woensdag in de gemeenteraadscommissie fysiek, dat de plannen besprak voor het bouwen van dit soort tijdelijke woningen in Nesselande, IJsselmonde (Verolme), Hoogvliet en Feijenoord.

Zeegers vindt dat de circa 700 geplande flexwoningen geen deel mogen uitmaken van de 20 procent sociale huurwoningen, die Rotterdam de komende vier jaar wil gaan bouwen. Het streven is om deze nieuwe collegeperiode 16.000 nieuwe woningen te bouwen. Oftewel: er moeten 3200 sociale huurwoningen bijgebouwd worden.

De flexwoningen maken daar geen deel vanuit, benadrukte Zeegers nadat verschillende raadsleden daarover opheldering vroegen.

De nieuwe verdeelsleutel van de gewenste bouwproductie wordt dus nu: 20% sociaal, 35% midden-, 20% hoger en 15% top segment plus een extra 4% (of meer?) aan flexwoningen. Cijferfetisjisten ruiken hun kans…

Het niet langer meerekenen van flexwoningen in de categorie volwaardige sociale huurwoningen betekent een trendbreuk. Tot nog toe beschouwde de gemeente de - qua woongenot - vergelijkbare projecten als Startmotor, OurDomain en de Lee Towers als gewone sociale huurwoningen.