Corruptie en fraude binnen de gemeente van Rotterdam! Laat ik beginnen met de vaststelling dat er Rotterdam genoeg hardwerkende en integere ambtenaren zijn. Maar inderdaad: er zitten smeerlappen tussen. De recente affaire rond Boijmans van Beuningen is er een bewijs van.
Ik kreeg vorig jaar al een belletje dat het goed fout zat met de renovatie van het museum. Ik hou – net als de burgemeester – van vier vraagtekens per bericht. 400.000 kilo asbest????
En geen goede financiële verantwoording! Facturen werden blind goedgekeurd door het management omdat er totaal geen kennis was (en is) bij het management van financiën! Dus is het probleem veel groter dan alleen Boijmans!
De meeste managers hebben bestuurskunde gestudeerd en totaal geen kennis van financiën. Stel ze twee vragen over Oracle (het financiële systeem van de gemeente Rotterdam) en ze falen op alle fronten! Ze tekenen blind bij het kruisje.
Neem van mij aan dat het een zootje is, en dat is het al heel lang! Rotterdam is hofleverancier van raadsenquêtes en er zijn er ook nog een heleboel niet doorgegaan omdat de politiek ze niet wilde. De BOOR-fraude is er een voorbeeld van. De VVD, PvdA, D66 en GroenLinks stemden tegen een raadsenquête! Er werd voor héél veel geld een bureau ingehuurd en de uitslag is bepaald. De controleur is een PvdA-er en de eindcontroleur ook een PvdA-er en omdat de wethouder ook een PvdA-er was stierf de BOOR-fraude een stille dood. Onderwijl hadden veel mensen een flinke onderzoekpremie opgestreken en na de favoriete plas bleef het toch weer zoals het was.
Ik hoorde donderdag tijdens de buitengewone gemeenteraadsvergadering burgemeester Ahmed Aboutaleb aan en mijn maag draaide zich weer om. Een en al glibberigheid.
Het ging over het Wijkpaleis. Aboutaleb krijgt op 30 juni 2022 een mailtje van voormalig staatssecretaris en hoogleraar Roel in ’t Veld (óók PvdA): ‘’Amice, een burgemeester kan niet alles weten, daarom dit bericht.‘’
Ook hij is - net als toen raadslid Chantal Zeegers van D66 (nu wethouder) - geldschieter van Stichting Het Wijkpaleis. Zeegers voor 2000 euro, In ’t Veld voor 13.000 euro.
Tot zijn verbijstering schrijft In ’t Veld. ‘’De gemeente snuffelt in mijn privéleven! ‘’
Chantal Zeegers stelt als raadslid- en obligatiehouder drie jaar achtereen raadsvragen over ‘het mooie initiatief van Het Wijkpaleis’. De laatste keer op 25 februari 2022. Dat is naar mijn overtuiging pure belangenverstrengeling.
Het is in Rotterdam toegestaan om via de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur onderzoek te doen naar personen (de Bibop). Het maakt het de gemeente mogelijk de achtergronden en geldstromen te onderzoeken van een partij aan wie ze vastgoed verkoopt of verhuurt. Ik heb daar in mijn beginjaren als gemeenteraadslid altijd voor gepleit.
De gemeente kan daarvoor gegevens opvragen bij de politie en de Belastingdienst. Bij vastgoedtransacties wordt het zelfs aanbevolen.
Oud staatssecretaris en hoogleraar Roel in ’t Veld schrijft aan Aboutaleb dat hij ‘op bevel van de gemeente’ onderworpen wordt aan een Bibob-onderzoek. ‘Is dat nou de manier waarop de gemeente wil omgaan met steun aan burgerinitiatieven?’, vraagt hij.
De burgemeester stuurt het mailtje van oud staatssecretaris en hoogleraar Roel in ’t Veld door naar zijn ambtenaren, met een ultrakorte persoonlijke noot die uit vier vraagtekens bestaat: ????
De ambtenaren denken natuurlijk genoeg te weten! Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig! En de vier vraagtekens waren zeer duidelijk!
Tegelijkertijd is het nu eenmaal het Rotterdams gemeentelijk beleid om maatschappelijk vastgoed aan de hoogste bieder te verkopen. Maar ook hier heeft het bestuur de regels weer aan zijn laars gelapt! Toen raadslid Ingrid Coenradie van Leefbaar Rotterdam de burgemeester de terechte vraag stelde of hier sprake was van vriendjespolitiek werd Ahmed Aboutaleb furieus, boos en bijna driftig. Hij wilde dat Coenradie haar uitgesproken vermoeden van vriendjespolitiek terugnam en beoordeelde haar aanval even slim als glibberig als een aanval op zijn integriteit. Wat een onzin. De vragen van Coenradie waren legitiem en terecht en de rol van de burgemeester dubieus. Punt. Geen discussie.
Ik ga (denk ik ) wat vaker schrijven over de rol van de burgemeester en de integriteitkwesties, want ik heb de dossiers altijd bewaard. We hebben weliswaar nieuwe hanen, maar de oude kippen blijven zitten en de eieren? Die gaan steeds harder stinken!
PS - Bouwwethouder Chantal Zeegers (van D66) heeft bij het aantreden als wethouder haar obligaties verkocht.