Geschiedenis veranderen? Weerspannig gedoe.

10 July 2020, 10:25 uur
Columns
mainImage

De laatste tijd wordt ons land geteisterd door een hysterisch en historisch slecht onderlegd groepje, dat beelden besmeurt en beschadigt. Ze willen hun gelijk aan anderen opleggen en ons dwingen te luisteren.

Dat een minderheid daartoe in staat is, heeft het verleden bewezen. Bosjewiek betekent minderheidsman. Zodra die hun macht geconsolideerd hadden, kwamen de baantjesjagers het van hen overnemen. Ze hebben bijna tachtig jaar in hun heilstaat de Sovjet Unie de bevolking geterroriseerd en miljoenen de dood ingejaagd.

Ook Hitlers nationaal-socialisten haalden nimmer een meerderheid bij verkiezingen. Toch namen ze de macht over met ook in hun kielzog de baantjesjagers: de gruwelijke gevolgen zijn gevoeglijk bekend.

Beide regimes veranderden eenmaal aan de macht de geschiedenis en het geschiedenisonderwijs.

De Egyptische farao Echnaton werd na zijn dood uit de toenmalige geschiedenis geschrapt. Zijn beelden werden kapotgeslagen en zijn beeltenissen uit de muurschilderingen verwijderd. Dat alles omdat hij vertelde dat er slechts één God was.

Een paar eeuwen later onderging de Romeinse keizer Domitianus hetzelfde lot. Niet omdat hij velen uit achterdocht liet vermoorden, maar omdat hij weinig gladiatorenspelen gaf en de belastingen hervormde.

Het grappige is dat de geschiedenisveranderaars uiteindelijk het tegenovergestelde bereikten. Beide genoemde heersers worden zelfs in dit stukje nog genoemd, terwijl vele van hun voorgangers en opvolgers in vergetelheid zijn geraakt. Het buitensporige gedrag van hun postume vervolgers schreeuwde als het ware om onderzoek en verdieping.

Na de val van de Sovjet Unie verdwenen de beelden van Lenin, Marx etc. De Romanovs werden min of meer in hun eer hersteld met als hoogtepunt de herbegrafenis van tsaar Nicolaas II en zijn familie in Sint Petersburg; de stad die haar naam Leningrad heel snel veranderde in de oorspronkelijke naam.

Na de val van het Derde Rijk verdwenen alle nazisymbolen en werd in het geschiedenisonderwijs de nadruk gelegd op de vele verschrikkelijke misstanden tijdens die periode. De heroïek die de Duitse geschiedenis volgens de nazi’s had bepaald werd vergeten.

Dit bewijst overigens dat geschiedenis geen wetenshap is. Een bekend historicus heeft eens gezegd: ”Cleio (muze van de geschiedenis) is een hoer.” Je kan haar gebruiken zoal je wilt.

Geschiedenis mag dan wel geen wetenschap zijn, maar het is wel een heel belangrijk onderdeel van ons leven. Onze ouders vertelden al over hun geschiedenis en de keuzes die zij maakten en wij doen hetzelfde bij onze kinderen en kleinkinderen.

Waar we voor moeten waken is dat politiek de geschiedenis gaat bepalen. De bemoeienissen van sommige politieke partijen met de herijking van de geschiedeniscanon moet stoppen. Kritiek achteraf geven is goed. Het is zelfs voor iedereen die in geschiedenis is geïnteresseerd vrijwel onmogelijk dat niet te doen.

Voor mij is het verwijderen van vadertje Drees uit de canon onbegrijpelijk, maar de samenstellers van de canon zijn geen 70+ er zoals ik. Zij hebben een andere visie en zien Marga Klompé als toonaangevend. Prima, want het is onderbouwd.

Kern van mijn korte betoog, laat de waardering van de geschiedenis over aan de generaties die besturen, maar laat het niet over aan het bestuur zelf.  En al helemaal niet aan die grote, ongeschoolde bekken, die nu anoniem van zich laten horen door beelden te besmeuren.