Gevaar van de jaren 30 en docenten van nu

25 March 2019, 23:53 uur
Columns
mainImage

Terug van een familiebijeenkomst in Madrid, heb ik de overwinning van Forum rustig op me in kunnen laten werken. Een déja vu.

In de kranten en andere media verbijstering, ongeloof en argwaan. Weinig respect voor de keuze van zoveel Nederlanders. De kiezers op Baudet zijn domme mensen, die misleid worden, zoals ooit een leuke, maar nu strontvervelende komiek meende te moeten zeggen.

Ja, Freek. Dié.

Dan de docent geesteswetenschappen Corné H. van de Universiteit in Utrecht, die oproept tot moord (Volkert waar ben je?) en de zichzelf mediapedagoog noemde docente dr. Marina M. van de Hogeschool in Rotterdam, die insinuerende toespelingen over Baudet als leider van een soort nazi partij maakt (Heeft Baudet al een speciale groet bedacht waarbij hij en zijn genossen elkaar groeten?)

Let wel, dat t… van de richel geeft les!

Je mag van docenten objectiviteit verwachten. Je zal als student maar geconfronteerd worden met dat gif.
Baudet heeft in deze dus volkomen gelijk met zijn opmerking over links indoctrinerend onderwijs.

Daar doken ze dus weer op die verwijzingen naar de jaren dertig. Laat ik – als oud-docent - daarom nogmaals - ik deed het al in 2001 – proberen mijn visie over het gevaar van de jaren dertig te geven.

Die jaren waren een prelude op de verschrikking die we Tweede Wereldoorlog noemen. Bij onze buren kregen nationaal socialisten het voor het zeggen. In ons land bleven de representanten van die politieke stroming - de NSB – marginaal. Slecht één verkiezing - in 1935 -  behaalde ze 9% van de stemmen (er was toen opkomstplicht). Daarna stortte de partij van deze landverraders in, tot er in mei 1940 weinig meer van over was.

De NSDAP (Duitse partij) en de NSB hadden twee poten waarop ze stonden. De naam zegt het al: nationalisme en socialisme!

Dat nationalisme leidde tot de meest extreme manier van buitenlandse politiek: Versterking van het leger en uiteindelijk bewuste oorlogsvoering!  

Het socialisme (niet te verwarren met de sociaaldemocratie) leidde tot vele maatregelen zoals bijvoorbeeld het nationaliseren van verzekeringen en gezondheidszorg. Te veel om op te noemen, maar het leidde ook tot absolute staatsoverheersing en het verketteren en uiteindelijk criminaliseren van mensen die kritiek hadden op de gang van zaken en andersdenkenden. Deze mensen moesten worden heropgevoed. De reden waarom concentratiekampen ontstonden en uiteindelijk ‘onopvoedbaren’ werden geliquideerd.

Dat doen ze dus, die zogenaamde onafhankelijke journalisten en andere grote ‘denkers.’ Ze beschuldigen politieke tegenstanders van bewust aansturen op een herhaling van de verschrikkingen, die de Tweede Wereldoorlog met zich meebracht, inclusief industriële vernietiging van miljoenen onschuldige mensen.

Je zal er maar van beschuldigd worden, zoals Fortuyn en Baudet.

Mijn eerste reactie in 2001 was er één van totaal ongeloof: dat kan je niet menen? Maar ze meenden het wel en ook nu weer!

Ze hebben de waarheid in pacht en verschaffen zich daarmee een alibi om anderen diep te beledigen en op schofterige wijze te beschuldigen. Het is de mentaliteit waarin opgeroepen kan worden tot geweld! Het is de mentaliteit waarmee Fortuyn is gedemoniseerd! Het is de mentaliteit die leidde tot oprichting van concentratiekampen en de Goelag Archipel.

Het gevaar van de jaren dertig bestaat nog steeds. Het zit in de hoofden van de mensen die er aan refereren!