Goed gezien door de jeugd van de VVD

7 April 2018, 12:45 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De JOVD Rotterdam (jeugdafdeling VVD) roept hun lijsttrekker op om zijn rug recht te houden: “Ga niet met links in zee”
Het is me uit het hart gegrepen, omdat ook zij begrijpen dat je in een links verbond automatisch NIDA en DENK aan boord krijgt.

Ik ben al een keer in hun gezelschap geweest, toen ik – je bent en blijft schoolmeester – de politiek van Fortuyn op hun verzoek heb uitgelegd. Heerlijke avond met geïnteresseerde toehoorders, slimme vragen en uiteraard goede wijn! Nu laten ze ook politiek inzicht zien!

“D66 moet over haar Baudet-obsessie heen stappen”, stelt hun voorzitter Puck van Putte.

Na de laatste landelijke verkiezingen kwam ik de politiek leider van D66 tegen in een geïmproviseerde tv-studio (Dudoc den Haag). We kennen elkaar een beetje en kwamen na het handen schudden tot de conclusie dat het samenwerken in onze stad een succes was: Beiden water bij de wijn! “Wij veel te veel“ vond ik plagerig, maar dat vond hij dan wel weer meevallen. Kortom: Voor herhaling vatbaar!

Nu heb ik geen enkele invloed meer op het reilen en zeilen van Leefbaar en ik ging er van uit dat zoiets ook voor hem gold. Laat de lokale politiek over aan de mensen die zich daarvoor hebben aangeboden. Zij kennen de situatie het beste en hebben mandaat van hun partijgenoten gekregen.
Edoch, de landelijke politiek overschaduwde al voor de verkiezingen de Rotterdamse verkiezingen. Pechtold toonde zich een rabiaat tegenstander van Forum voor Democratie. Merkwaardig, want beide partijen willen op papier ons kiessysteem drastisch veranderen.
Alleen over de Europese Unie staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Kan, dat heet politiek!

Helaas schoot D66 weer in een oude geconditioneerde reflex! Nieuw - andere standpunten - misschien aantrekkelijk voor een groot electoraat – concurrent – dus ………. extreem rechts. Ik heb het al eerder geschreven, de stok om de potentieel concurrerende hond te slaan is een oude tweet van de no 3. uit 020 die twee jaar ongemoeid is gelaten en waarvan FvD zich openlijk heeft gedistantieerd.
Wat heeft dat met onze stad te maken?

Leefbaar en Forum hebben afgesproken elkaar te helpen bij de gemeenteraadsverkiezingen en de komende verkiezingen voor de provinciale staten (en dus de senaat!) Iedere steun is voor een lokale partij welkom, omdat hun concurrenten – ook financieel – steun uit Den Haag krijgen. Forum is de enige landelijke partij, die zich in de campagne openlijk voor steun heeft uitgesproken aan alle lokale partijen: van links tot rechts. Leefbaar Rotterdam is een lokale partij en is juist daarom minstens twee keer zo groot als de nummers twee. 35% van de kiezers kiest gemeentelijk op een lokale partij!

Wat is er mis aan samenwerking met de enige landelijke partij die oog heeft voor die 35%?