Dagblad010 | Grap: Vestia in beroep ter wille van huurders

Grap: Vestia in beroep ter wille van huurders

mainImage

Het is op zich wel grappig om wethouder Bas Kurvers te horen zeggen dat Vestia hoger beroep heeft aangetekend om duidelijkheid te verkrijgen voor de 17 huurders van de Tweebosbuurt, waarvan de huurovereenkomst niet mag worden ontbonden. 

Dat is grappig. Dat komt omdat het niet die 17 dappere strijdbare huurders zijn, die duidelijkheid nodig hebben. Maar Vestia zelf.

De woningcorporatie, die blijft vasthouden aan de vooralsnog ongrondwettelijke sloop van de Tweebosbuurt, verkeert in het ongewisse over de haalbaarheid van haar omstreden plan. De huurders - mevrouw Grarda Pelger en consorten - daarentegen weten dat zij in het gelijk zijn gesteld door de rechter. Simpeler kan het niet. 

In de gemeenteraadsvergadering van 30 januari, waar werd gedebatteerd over Vestia’s hoger beroep, zei Kurvers desalniettemin in volle ernst dat de corporatie naar het gerechtshof stapt, om die duidelijkheid voor de huurders te verschaffen. 

Was dus een vorm van makelaarspraat. Maar niemand sputterde tegen. Zou trouwens toch niet veel hebben uitgemaakt.

Er was nog meer makelaarspraat, die werd gebezigd door Kurvers. Dat betrof zijn opmerking dat het zo geweldig tof is van Vestia dat de bewoners in juli vorig jaar geen huurverhoging hebben gekregen. Nou, nou. Wat een sociaal gebaar, zeg. 

Niét herinnerde de wethouder eraan, dat Vestia wél een huurverhoging aanzegde in juli 2018. Dat terwijl Vestia vijf maanden daarvoor stiekempjes een verzoek had ingediend om sloopsubsidies te krijgen voor 535 woningen in de Tweebosbuurt. Kunt u het zich voorstellen? Directeur Arjan Schakenbos van Vestia vraagt begin feburari 2018 geld om de buurt te slopen. En een paar weken later verstuurt hij alle betrokken bewoners een brief, dat zij per 1 juli 2018 hun jaarlijkse huurverhoging mogen gaan betalen. Voor die woningen, die hij zo graag wil slopen. Moet niet gekker worden! 

Wat voorts opviel in het debat in de gemeenteraad, was dat Leefbaar Rotterdam zich nergens mee bemoeide. De grootste politieke partij vindt het allemaal wel prima dat de Tweebosbuurt wordt gesloopt. Vindt het prachtig dat alleen coalitiepartijen PvdA en GroenLinks de wind van voren krijgen. Leefbaar Rotterdam gedijt lekker in de luwte. 

In de campagne voor de raadsverkiezingen van maart 2018 scoorde Rotterdams grootste partij (elf zetels) goed met populistische kreten over de Afrikaanderwijk. “Lijkt op klein Ankara, wordt geen woord Nederlands meer gesproken”, verkondige raadslid Tanya Hoogwerf keer op keer. 

Oké, als Leefbaar Rotterdam zo bang is voor klein Ankara in onze stadswijken, komt deze partij dan ook nog eens met een toewijzingsverbod voor Turken als onverhoopt 244 mooie nieuwbouwwoningen op de plek van de huidige Tweebosbuurt komen te staan? Het zal op z’n minst goed zijn voor een uitnodiging bij Jinek.