Dagblad010 | Hamsteren voor doven en slechthorenden

Hamsteren voor doven en slechthorenden

mainImage

In mijn buurtsuper bleken zondagmiddag al vele schappen leeg. Nou kwam ik slechts voor een pak soepgroente, maar zelfs dat bleek niet meer voorradig.

Ik wandel eigenlijk iedere dag wel even een minuutje om iets te halen, want de super ligt om de hoek. Ken de kassières en veel andere bezoekers, zodat ik altijd wel een praatje heb. Zaterdag had ik, een beetje aangestoken door een buurvrouw, besloten om een extra pak spaghetti mee te nemen. Mijn vrouw keek me met zo’n meewarige blik aan, dat ik gelijk spijt had. ”Als je nou toch iets wilt hamsteren pak dan wat extra flessen wijn,” zei ze me. 

Lopende langs de lege schappen drong het tot me door hoe irreëel de hamsteraars te werk gaan; waarbij het hamsteren van toiletpapier natuurlijk het meest belachelijke is. De sponsjes lagen nog wel in de schappen en de Romeinen wisten al dat je met zo’n spons heel goed je achterste kan reinigen. Daarna wel even uitspoelen. Op de toiletten van veel Indische mensen staat nog steeds een fles water. Spoelen met je rechterhand en schoonmaken met je linker.

Ook de schappen met handzeep en andere reinigingsmiddelen bleken leeg. Dat lijkt logisch, maar dat zijn echt luxe producten, die vervangbaar zijn; stonden immers genoeg flessen spiritus! Doe daar een scheut van in een fles water (niet die van het toilet!) en je hebt een perfect reinigingsmiddel.

Dat irreële handelen bij een komende pandemie is een historisch gegeven. In de Middeleeuwen woekerde de pest regelmatig in Europa en al snel was de zondebok gevonden. Die arme Joden werden van vergiftiging beschuldigd en in vele steden uitgemoord.

De laatste griepuitbraak, de Mexicaanse griep genaamd, werd ook wel heel eenvoudig de varkenspest genoemd met als gevolg dat duizenden varkens van christelijke minderheden in Islamitische landen volkomen ten onrechte werden geslacht. De Kopten in Egypte werden beroofd van bijna 250.000 dieren.

Uiteraard werd de rol van het Opperwezen bij het uitbreken van een pandemie niet onder stoelen of banken gestoken. Hij liet zich dan weer eens van de meest onverzoenlijke en wraakzuchtige kant kennen. Die domme mensen volgden zijn regels niet goed dus: Straf! Rücksichtslos werden volkomen onschuldigen over de klink gejaagd. Zou je God maar zijn.

Het irreële (hypocriete?) in dit geval, treft ook de politiek. Donderdag tegen sluiten van scholen stemmen, omdat het een voorstel van de PVV en FvD betreft en een dag later – na het lezen van de kranten – zeggen dat je de scholen wel wilt sluiten! Die politici dienen echt het landsbelang (sic). Ook onze premier deed een duit in het zakje door al na twee dagen op een landelijk aangekondigd besluit terug te komen. Wekt weinig vertrouwen, maar dat had hij bij mij toch al niet.

Er is wel een lichtpuntje. Bij de persconferenties is een doven- en slechthorendentolk aanwezig. Fascinerend om te zien. Spoel eens terug en kijk hoe het woord hamsteren door haar wordt uitgebeeld. Daar zijn inderdaad geen woorden voor nodig. Toen ik haar met een verbeten gezicht graaibewegingen zag maken, schoot ik ondanks de ernst van de situatie even in de lach en dacht: “Dat gebaar kan ze ook maken als ze het gedrag van sommige Rotterdamse politici wil beschrijven.”