Dagblad010 | Hekken om onze vrijheid

Hekken om onze vrijheid

mainImage

Vanwege de coronacrisis hebben wij de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op een zeer bijzondere manier moeten beleven. Wat mij betreft was 4 mei op de Dam in Amsterdam misschien wel indrukwekkender dan in voorgaande jaren.

Juist gedurende deze twee dagen sta je meer stil bij wat vrijheid betekent. In de rede van Koning Willem-Alexander werd dat in deze vreemde tijd kenmerkend beschreven: “Nu maken we zelf een keuze. In het belang van leven en gezondheid. Toen wèrd de keuze voor ons gemaakt. Door een bezetter met een ideologie zonder genade die vele miljoenen mensen de dood in joeg.”

Keuzes maken we elke dag en in deze bijzondere tijd hebben onze keuzes meer dan anders consequenties voor de mensen om ons heen. Er wordt van ons allen gevraagd ons zo te gedragen dat we onze medemensen niet in gevaar brengen, niet in hun vrijheid aantasten.

Dat vergt zelfbeheersing en bewustzijn van mogelijke risico’s. En dat misschien niet in de eerste plaats voor onszelf, zeker als je jong bent geldt dat, maar zeker ook voor mensen uit de risicogroepen als opa’s en oma’s. En die hebben we toch allemaal?

Al dagen speelt het lied van de 17 miljoen mensen door mijn hoofd en dan vooral het refrein:

“Zeventien miljoen mensen op dat kleine stukje aarde. Die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde.”

En dan kom ik langs een voetbalkooi, waarin vorige week nog jongeren van rond de vijftien aan het voetballen waren. Nu staan er hekken omheen. Gesloten wegens corona. Gevolg is dat de kleinsten die nu wel weer mogen sporten en zich niet aan de afstandsregel hoeven te houden, er niet meer gebruik van kunnen maken.

Even verderop waren ook vorige week zeker tien jonge mannen op in de buitenlucht geplaatste fitnessapparatuur druk doende hun lichamen te oefenen zonder de gebruikelijke anderhalve meter in acht te nemen. Ook deze ruimte is nu omsloten door hekken en kan niet meer gebruikt worden. Tja, als je niet aan de regels houdt…….

Zelf hoor ik tot de leeftijdscategorie die een verhoogd risico loopt. Nu mag ik mezelf verheugen in een goede gezondheid zonder overgewicht en ben al jaren geleden gestopt met roken, maar ik heb thuis wel een echtgenote met een broze gezondheid. Als mantelzorger wil ik dan ook zo min mogelijk buiten de deur komen en doe mijn boodschappen op zo rustig mogelijke momenten. Al vroeg in de ochtend bij de grootste grutter van ons land, omdat zij een seniorenuurtje hebben geregeld. En dan toch zie je er ook jongere mensen boodschappen doen!

Bij een andere grutter zag ik iemand waarvan ik weet dat zij in een ziekenhuis werkt samen met haar man boodschappen doen. Onbestaanbaar. Als iemand het zou moeten weten……

Het lijkt er op dat de regering binnenkort verruimende maatregelen gaat afkondigen.

Ik hou mijn hart vast.

Nu worden allerlei maatregelen genomen om mensen te dwingen zich aan de anderhalve meter regels te houden. Parkeerplaatsen worden met hekken afgesloten om te voorkomen dat mensen massaal naar stranden, bossen en parken gaan. Maar dan zetten we de auto toch gewoon in een woonwijk. We doen gewoon waar we zelf zin in hebben!

Je schrijft ze niet de wetten voor, je laat ze in hun waarde. Welke waarde vraag ik me dan af.

Even heb ik gedacht dat corona ons dichter bij elkaar zou brengen en dat oude waarden als gezelligheid en saamhorigheid herontdekt werden. Even maar…..

Te veel mensen zijn alleen te bewegen tot medemenselijker gedrag als er hekken om ons aller vrijheid worden gezet. Letterlijk en figuurlijk!

Willen we onze keuzevrijheid niet opnieuw en verder ingeperkt zien worden, dan zullen we dat alleen maar voor elkaar krijgen als we die vrijheid waard blijken te zijn.