Het boegeroep van de SP was weinig doeltreffend

18 February 2025, 11:57 uur
Columns
mainImage

De sloop van de Pompenburgflat is onafwendbaar. Donderdag gaat de Rotterdamse gemeenteraad nagenoeg unaniem instemmen met het bestemmingsplan RISE.

De in 1981 gebouwde 226 sociale huurwoningen tellende Taartpunt van de begin deze maand overleden architect Carel Weeber gaat tegen de vlakte. Het gebouw aan het Pompenburg wordt opgeofferd voor drie wolkenkrabbers van RISE, waarin in totaal 1477 woningen worden gerealiseerd.

De Coolsingeltoren, naast het stadhuis, wordt goedkoop. Louter sociaal. Er komen maximaal 299 door Havensteder te verhuren woningen in. Bedoeld voor de - nog resterende, oorspronkelijke - bewoners van de te slopen Pompenburgflat. Dat zijn er geen 226 meer. Een ruime meerderheid daarvan is nadat journalist Antti Liukku van het AD in 2019 de sloop van de flat bekendmaakte, al lang en breed verhuisd. Heeft keurig vervangende huisvesting, naar verluidt voor eenzelfde huur, aangeboden gekregen van Havensteder.

Tegen de sloop van de Pompenburgflat is van begin af aan - en wordt in feite nog steeds - actie gevoerd door de SP. De socialisten zijn boos. Sociale huurwoningen zomaar slopen is not done. Dat is op zich een nobel standpunt. Maar met alleen maar boe roepen bereik je weinig.  

Als de SP de sloop daadwerkelijk had willen tegenhouden, dan had de partij er goed aan gedaan om de - in 2019 nog ruime meerderheid - tegenstanders van de sloop een coup te laten plegen in de bewonersvereniging De Delftse Poort. Deze vereniging, die Havensteder maar al te graag als dé belangenbehartiger van de Pompenburgers beschouwt, heeft van meet af aan, zoals zij het noemt, constructief meegepraat over RISE. De door de SP 'opgejutte' tegenstanders van de sloop werden door De Delftse Poort gezien als oproerkraaiers, waarmee geen zinnig gesprek te voeren was.

Mede doordat de destijds nog ruime meerderheid tegenstanders niet de macht greep in 'hun' (?) bewonersvereniging, kan anno 2025 een nogal povere balans worden opgemaakt: de Pompenburgflat met zijn fraaie groene binnenhof ruimt het veld, per saldo komen er weliswaar 73 sociale huurwoningen extra bij op de locatie aan het Hofplein. Maar dat hadden er eigenlijk veel meer kunnen en moeten zijn.

De Woonvisie 2040 stelt zich ten doel dat vanaf 2026 in Rotterdamse nieuwbouwplannen minimaal 25 procent sociaal behoort te zijn. Omgerekend hadden er in RISE dus ruim 200 meer dan die 73 extra sociale huurwoningen bij moeten komen. Jammer, dat dat niet lukt. 

Dat is geen quasi geëngageerd geweeklaag maar veeleer een te verdedigen standpunt. Bij uitstek voor gemeenteraadsleden, die in een stad wonen waar 60 procent van de bevolking weinig genoeg verdient om in aanmerking te komen voor een van de 118.372 sociale huurwoningen, die 36,8 procent van de Rotterdamse woningvoorraad uitmaken.

Zie ook http://kjonker.blogspot.com/2025/02/excuus-aan-cor-lecker.html