mainImage

Hoeveel wethouders denkt u?

30 mei 2022, 11:46 uur
Columns, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Allemaal de hand aan de knop. Wie worden de nieuwe wethouders van Rotterdam?

Nog interessanter: hoeveel?

Leefbaar Rotterdam heeft vier jaar lang de draak gestoken met het huidige aantal. Dat is 10. Ik zie Joost Eerdmans nog met z’n vinger naar z’n voorhoofd wijzen. Het was ergens in de zomer van 2018. Minstens twee salarissen te veel. Bizar eigenlijk dat dit zomaar kan.

Thanksgiving Day.

Er ging een geweldige PvdA-truc aan vooraf. Daar hebben ze het bij Leefbaar nog over. Verklaarbaar, want Leefbaar-PvdA: dat is water en vuur. Dat is Sørensen-Moti. Dat is Mosch-Van Heemst. Dat is de wereld van Pistolen Paultje.

Vier jaar terug dreigde Barbara Kathmann van de PvdA in de formatiegroepsapp de VVD buitenspel te gaan zetten als Karremans niet razendsnel ja zou zeggen. In ruil voor 5 liberale stemmen had ze de moslimpartijen paraat om Leefbaar desnoods ook volledig linksom te kunnen liquideren. Enige humor kan men de PvdA niet ontzeggen, want iemand had mij aan die appgroep toegevoegd.

De VVD koos eieren voor z’n geld. Dat gebeurde wijdbeens in de tuin van het stadhuis. Ik zag het gebeuren. Ik kan niet fotograferen, maar dat shot had ik te pakken. Karremans als George Clooney. Judith Bokhove van GroenLinks ging terstond voor schut. Zie het bewijs onderaan.

Nu vier jaar later wil Leefbaar zich niet meer in de maling laten nemen. Niet door windmolenbouwer Derk Loorbach, die in 2018 na een telefoontje van Aboutaleb bij het verkennen ineens Jos van der Vegt moest gaan assisteren. Niet door de linkse activist Paul Rosenmöller, die tot verbijstering van iedereen bij Leefbaar benoemd werd tot formateur. En ook niet meer door de PvdA. De noodzakelijke concessie is dan wel: zelf samenwerken met de moslimpartij Denk.  

Twee Denk-wethouders? Of één? Daar draait het nu om.

Wordt het de rustige ambitieuze Faouzi Achbar? Of toch de omstreden hardliner Tunahan Kuzu, die ineens geïnteresseerd is in de Roparun en plotseling actief opduikt bij commissievergaderingen? Of hebben de VVD, D66 en Leefbaar hun voorkeur uitgesproken voor de jonge talentvolle Stephan van Baarle?

Het zal niet lang meer duren. Een kwestie van een week. Dan weten we wie de wethouders zijn. Bij de VVD is dat in elk geval opnieuw Vincent Karremans. Bij Leefbaar Robert Simons. D66 liet er Chantal Zeegers met zevenmijlslaarsjes naar toewerken en ook Saïd Kasmi keert terug. Eindelijk eens een regeringsperiode voor Kasmi zonder Meeuwissen van de PVV. Die stalkte hem op Twitter. Toen Kasmi hem nijdig blokkeerde was de boot aan. Ik geloof zelfs dat Meeuwissen hem een blokkeermoslim noemde. En zo niet dan zou hij ertoe in staat zijn geweest.

Dus: hoeveel wethouders zullen het worden? Ik schat in: 9. Drie van Leefbaar. Twee van de VVD. Twee van D66. Twee van Denk.

Naar de norm van Joost Eerdmans nog steeds één te veel.