Hoezo woningnood?

12 July 2021, 16:25 uur
Columns
mainImage

In ons land is er al enige tijd sprake van een tekort aan woningen. Met name in de grote steden worden de aankoopprijzen tot duizelingwekkende hoogte opgedreven. Overbieden is daarbij eerder regel dan uitzondering. Starters zonder veel liggende gelden of rijke familie zijn eigenlijk kansloos. De verkochte huizen staan vrijwel direct onder water. Anders gezegd, de huizen worden voor meer verkocht dan dat ze waard zijn. Op de lange termijn is dat naar mijn idee een zorgelijke ontwikkeling.

Tegen vrijwel alle Corona gerelateerde verwachtingen in dalen de huizenprijzen niet. Onze economie herstelt zich wonderbaarlijk snel van de dip van vorig jaar. De werkeloosheid daalt en er wordt weer gul gewinkeld. Kortom, als de voortekenen niet bedriegen zullen de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt gecontinueerd worden. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu al ver boven de 4 ton!

Dat is, lijkt mij, een ongewenste ontwikkeling. De hoogste tijd om als overheid in te grijpen.

Dat kan door:

1.     Kopers te verplichten in het aangekochte huis te gaan wonen. Hier wordt mee voorkomen dat de woningen gebruikt worden voor Airbnb activiteiten c.q. verhuurd worden tegen exorbitante bedragen.

Het gebruik voor deze activiteiten bevordert ook niet de sociale cohesie van een buurt met alle mogelijke ongezellige gevolgen van dien. Passanten voelen zich echt niet betrokken bij de buurt. Verpaupering ligt op de loer.

2.     Wettelijk toestaan dat eigenaren hun vakantiewoning mogen aanmerken als enige en permante vestiging. Net als in sommige andere landen kan daar een leeftijdsgrens aan verbonden worden, bij voorbeeld 60 jaar. Ik weet dat er in mijn eigen omgeving aardig wat mensen een flatje of appartement aanhouden om zo over een wettelijk inschrijvingsadres te beschikken en daar verder nauwelijks verblijven. Zonde van het ruimtebeslag.

3.     Maak het mogelijk dat ouderen met pensioen en/of AOW slechts beperkte financiële nadelen gaan ondervinden van het gaan samenwonen. Ik denk hierbij o.a. aan de bestaande bepalingen inzake het nabestaandenpensioen. Ik kan me voorstellen dat er een zekere korting kan plaatsvinden, maar het rigoureus inperken van bestaande rechten zal vele ouderen verhinderen om echt samen te gaan wonen.

4.     Stel woningcorporaties financieel in staat te investeren in sociale nieuwbouw.

5.     Natuurlijk moet er door de overheid vol ingezet worden op nieuwbouw. Tja, dan krijgen we weer te maken met de stikstofproblematiek. Het lijkt er op dat we echt pas vorderingen kunnen maken als er fors ingegrepen wordt. Kunnen we in ieder geval beginnen met het sluiten van drijvende stallen. Hoe verzin je het!

Misschien worden genoemde maatregelen als bedreigend gezien, gaan de huizenprijzen dalen en zullen de huizenhandelaren stevig gaan lobbyen om het zover niet te laten komen.

Genoemde eerste drie maatregelen zullen misschien de woningnood niet compleet oplossen, maar het lijkt mij dat ze minimaal een goede aanzet zijn en bovendien op korte termijn kunnen worden gerealiseerd en dus direct effect sorteren.

Uiteraard verdient het volop bouwen van woningen daarnaast de hoogste prioriteit. Maar dat is dan meer gericht op de langere termijn.