Hoge School schrapt lessen over de 'Endlösung'

29 January 2024, 18:32 uur
Columns
mainImage

Eindoplossing, zo noemden de nazi’s hun systematische op industriële manier vermoorden van meer dan zes miljoen mensen in de periode 1939-45. Verreweg de meeste slachtoffers waren Joden. Een ongekende wreedheid in de toch al zo beladen geschiedenis van de mensheid. Het volk van Bach en het “Erbarme dich” bleek ook het volk van Eichmann en Auschwitz.

Herhaling voorkomen

Eén van de redenen om geschiedenis grondig te bestuderen is het voorkomen van fouten die in het verleden gemaakt zijn. Daartoe worden mechanismen bestudeerd, die hebben kunnen leiden tot zo’n fout.

De Hogeschool Utrecht heeft een serie lessen over de “Endlösung” geschrapt. Ze vinden kritiek en eventuele 'maatregelen' uit politiek correcte en islamitische hoek belangrijker dan het trekken van lessen uit de verschrikking die “Endlösung“ heet. Dit omdat Israël in Gaza de moordenaars, verkrachters en gijzelnemers van haar totaal onschuldige burgers huns inziens te hard aanpakt.

Dat stelletje lafaards uit Utrecht wil ik wijzen op de uitspraak van de dichter H.M. van Randwijk na de oorlog. "Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht."