Dagblad010 | Huur van Startmotor moet omlaag
mainImage

Huur van Startmotor moet omlaag

6 april 2021, 15:38 uur
Columns

Midden in de wooncrisis lukt het projectontwikkelaar AM Vest niet om de - volgens burgemeester en wethouders - sociale huurwoningen van de Startmotor verhuurd te krijgen. Van de 560 wooneenheden is nog niet de helft verhuurd. Al ruim een half jaar staat een aanzienlijk deel van het twaalf verdiepingen tellende gebouw in de Dynamostraat in Rotterdam Zuid leeg.

De 'huurappartementen', zoals ze op de website van de Startmotor worden genoemd, zijn piepklein. En duur. Voor 25 m2 betaal je 830 euro inclusief servicekosten. Wie het minimumloon verdient, kan een huurtoeslag van 280 euro krijgen.

Het verhuurteam, dat de Startmotor tot nog toe met beperkt succes aan de man probeert te brengen, mag maar wat blij zijn dat er in Nederland zo'n huurtoeslag bestaat. Zou die er niet geweest zijn, dan was de leegstand in de Startmotor nog veel groter geweest. Om de simpele reden dat de kale huurprijs van die kamertjes nogal hoog is. De vierkantemeterprijs ligt ruim 60 procent boven het stedelijk niveau. Als je dat zónder huurtoeslag gaat betalen, ben je een dief van je eigen portemonnee.

De leegstand in de Startmotor is hét bewijs dat het project een flop is.

Die leegstand duurt nu al zes maanden. Een bouwer van een nieuw woningproject moet je uiteraard even de tijd gunnen om huurders te vinden. Maar hoelang mag dat duren?

Ergens moet een grens zijn. Zou het een goed idee zijn om elk appartement dat langer dan zes maanden leegstaat in de Startmotor te vorderen?

De gemeente zou er geen vrienden mee maken bij projectontwikkelaars. En het is ook nog maar de vraag of je er aspirant-huurders, die al jaren op een wachtlijst staan, blij mee maakt. Want die kippenhokken in de Startmotor zijn simpelweg te duur. Dat blijkt wel uit de beperkte aanloop.

Als AM Vest zijn woongebouw aan de Dynamostraat op Zuid echt vol wil krijgen, is het verlagen van de huur de effectiefste oplossing. Bovendien vergroot je daarmee de kans dat de circa 200 zittende huurders niet weglopen na de verplichte duur van een jaar huren.