Huurverhogingen, maatwerk, staatswoningen, ..... kiezen maar jongens

27 March 2025, 17:05 uur
Columns
mainImage

Ik ga u tot maart 2026 stemtips geven, want we gaan als Rotterdammers weer een nieuwe gemeenteraad kiezen en u weet: de 45 gemeenteraadsleden zijn in principe in de stad de baas. Ik zeg: in principe. Want in werkelijkheid delen de hoogste ambtenaren hier de lakens uit. Als ze er al 25 jaar zitten, stemmen ze zelf PvdA. Dit terzijde.

Even terug naar de jaarlijkse huurverhogingen. Die vallen altijd iedereen rauw op hun dak. Vooral als die stijging inkomensgewijs niet gecompenseerd wordt. Als je 5% méér gaat betalen voor een huurhuis per maand en je AOW gaat van € 1569,75 naar € 1580,92 per maand, dan is dat – uit m’n hoofd berekend - geen 5% en leg je er dus lelijk op toe.

Per 1 januari 2025 zijn de bestaande bruto uitkeringen in de WAO/WIA, WW, ZW en IOW verhoogd met 2,73%, in lijn met de stijging van het brutominimumloon per maand. Dat is dus ook niet de 5% extra die nu aan de huisbaas moet worden betaald. Bij de pensioenfondsen gaat het niet veel anders, dus per saldo zijn huurders elk jaar de klos. Ze gaan er altijd op achteruit. 

Ik snap dus best dat ook de politiek in Rotterdam zich roert in de hoop dat onze woningwethouder haar invloed aanwendt bij de corporaties om de voorgeschreven landelijke stijging van 5% te beperken. Liefst tot schadevrij. En er zijn zelfs politieke partijen die huurverhogingen volstrekt uit den boze vinden en ooit nog eens hopen dat de Staat der Nederlanden ons over de hele linie gratis laat wonen. Liefst met kosteloos licht om aan de tafel de Pravda te lezen. AH koffiebonus toe. 

U weet nu: ik geef stemtips. Rotterdammers vinden het ouwe ambitieloze staatscommunisme terug bij de SP en het nieuwe bij GroenLinks. Je moet ervan houden.  

Gelukkig zijn er partijen die de euro nog wel willen laten rollen en zich niet halsstarrig verzetten tegen inflaties omdat die nu eenmaal onvermijdelijk zijn. Bovendien krijgen met name private verhuurders het óók jaarlijks voor hun kiezen met verhogingen waarop ze niet zitten te wachten. De ene fiscale draai om hun oren is nog niet achter de rug of de volgende volgt al. En niet zelden rijzen jaarlijks de reparaties van hun woningen de pan uit. Met andere woorden: of je even je knip wilt trekken, meneer de huisbaas.

Het wordt gauw vergeten.

Ja, ik ken pandjesbazen die dit niet doen, repareren. Een ervan zat zelfs tot voor kort pontificaal met Hindoestaanse voorkeursstemmen in de gemeenteraad. In zijn huisjes had de schimmel pootjes. De PvdA gaat er nog steeds gebukt onder. Maar toch zijn dit uitzonderingen.

De SP moet dus niet generaliseren. Dat zou Leo de Klein ook niet hebben gedaan en dat was toch een SP-er van de ouwe stempel. Was ie er nog maar. Ook dit terzijde, want wat ik echt wil zeggen is dat het namelijk tamelijk kortzichtig is wanneer met name oppositiepartijen aan het begin van het jaar moord en brand gaan schreeuwen blind in het belang van de huurder. Elk verhaal heeft twee kanten.

Daarom zou het correcter zijn wanneer de jaarlijkse huurverhogingen ‘gemaatwerkt’ zouden kunnen worden. Dus berekend naar inkomen. Elk mens apart.

Ja, veel werk. Maar so what. We besteden heel veel overheidswerk uit aan de markt, veelal zaken die we juist niet aan de markt moeten overlaten (zoals het vervoer van ouderen en kinderen), maar deze individuele uitzoekerij kunnen we best aan private ondernemingen overlaten. Al is het maar als proef.