Natuurlijk beleef je dit WK-voetbal anders omdat Nederland, volkomen terecht, niet meedoet. Maar als je de teleurstelling over deze vernedering even opzij zet is er best een hoop te genieten. We hebben alle landen nu één keer in actie gezien. Tijd voor een analyse en een voorspelling.
Wat waren de grootste verrassingen?
Qua uitslag ongetwijfeld de zege van Mexico op regerend wereldkampioen Duitsland en de 1-1 van de helden uit IJsland tegen Argentinië, de verliezend finalist van 2014.
Wie speelden er nu al écht goed?
Ronaldo.
De eerste 20 minuten van Spanje in de 2e helft tegen Portugal waren indrukwekkend. De 1e helft van Mexico tegen Duitsland was geweldig en het eerste half uur van Engeland tegen Tunesië was verbluffend sterk.
Wie vielen er tegen?
Allereerst de Afrikaanse landen met bijna louter nederlagen. Alleen Senegal wist in de slechtste wedstrijd van de eerste ronde op miraculeuze wijze te winnen. Kans is dan ook vrij groot dat geen enkel Afrikaans land de 2e ronde gaat halen. Dit ligt niet aan racistische scheidsrechters maar aan een gebrek aan kwaliteit. Met name het optreden van Nigeria was bedroevend.
Ook Brazilië stelde tegen Zwitserland zwaar teleur, al maakte de wereldgoal van Coutinho iets goed. De titelkandidaten Frankrijk en Argentinië lieten zien nog niet in grootste vorm te zijn maar deze landen hebben zoveel kwaliteit dat je hun zwakke eerste wedstrijd als een incident kan afdoen, al moet Argentinië nog echt aan de bak om de 2e ronde veilig te stellen.
Titelfavoriet Duitsland werd volkomen overbluft door Mexico en zakte verdedigend door het ijs, maar haalde aanvallend en technisch nog een redeijk niveau. Toch kan dit toernooi voor die Mannschaft gemakkelijk op een deceptie uitlopen. Allereerst wordt de komende wedstrijd tegen Zweden omgeven met meer druk dan Duitsland lief is. Als Duitsland toch gewoon de 2e ronde haalt is de kans groot dat het direct tegen Brazilië moet. Na de voor Brazilië vernederende 1-7 nederlaag in eigen huis in 2014 zal dit écht een potje gaan worden. En zo kan Brazilië nog weleens het grootste slachtoffer worden van de stunt van Mexico…
Wat viel er verder op?
De prachtige en goed gevulde stadions in Rusland. Het grote aantal goals uit spelhervattingen (tot nu toe bijna 70%). En natuurlijk de omstreden intrede van de videoscheidsrechter, wat mij betreft een grote toegevoegde waarde.
Twee Feyenoorders speelden tegen elkaar bij Peru-Denemarken, in welke wedstrijd Peru wel heel schlemielig onderuit ging. Extra wrang: Feyenoords Deense topspits Jörgensen speelde echt een draak van een wedstijd en Feyenoords 14e man Tapia was één van de beste spelers van het veld. Gaat deze jongen nu eindelijk eens een kans krijgen van Gio op zijn eigen plek? Ik vrees voor Peru dat door de nipte nederlaag doorgaan onmogelijk wordt met de volgende wedstrijd tegen Frankrijk op het program.
Mijn twee absolute favorieten deden het wisselend. Vechtmachine IJsland hield knap stand tegen Argentinië en hoewel groep D ijzersterk is heb ik goede hoop dat IJsland, een eiland met minder inwoners dan de stad Utrecht, de volgende ronde gaat halen.
Mijn 2e favoriet is Colombia. Dat heeft alles te maken met één van de mooiste voetballers ter wereld: James Rodriguez, spelmaker van Bayern München. Helaas was hij er vandaag tegen Japan niet vanaf het begin bij. Maar wanneer hij fit is kan hij samen met de sterke Falcao er voor zorgen dat Colombia ondanks de zwakke start nog wel eens ver kan komen - mede door de zwakke poule H.
Hoe gaat het verder?
Ik verwacht de volgende landen bij de laatste 8 (kwartfinales):
Portugal – Frankrijk
Spanje – Argentinië
Duitsland – Colombia
Engeland – Mexico
Als ik minder dan vijf van de acht kwartfinalisten goed voorspel schrijf ik nooit meer wat over voetbal. Dan houd ik me definitief bij mijn eigen leest. Heb ik er vijf of meer goed dan kunt u een nieuwe analyse verwachten voorafgaand aan de kwartfinales.
Politicus Ronald Buijt is oud-fractieleider van Leefbaar Rotterdam.
IJsland - kleiner dan Utrecht - is mijn favoriet
20 June 2018, 00:15 uur
Columns